«Οι ρωσικές δηλώσεις που απειλούν να στοχεύσουν συμμάχους είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ή έναν καινούργιο αγώνα εξοπλισμών».
 
Υπενθυμίζεται πως μόλις την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή και ότι «αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται», ενώ τόνισε πως έχουν προβεί σε δοκιμές νέων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, τα οποία δεν μπορούν να αναχαιτιστούν.
 
Ο Βλ. Πούτιν παρουσίασε για πρώτη φορά ως «τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα», το νέο «ανίκητο υπερηχητικό πυρηνικό πυραυλικό σύστημα “Sarmat”, που δεν μπορεί να καταρριφθεί ή να αναχαιτιστεί από κανένα αντιβαλλιστικό σύστημα στη Γη και είναι ικανό να πλήξει με μικρές πυρηνικές κεφαλές ή άλλα συμβατικά όπλα οποιονδήποτε στόχο με εμβέλεια που καλύπτει κάθε σημείο του πλανήτη».
 
«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές επανειλημμένα, η πυραυλική άμυνα της συμμαχίας δεν σχεδιάζεται, ούτε κατευθύνεται κατά της Ρωσίας. Το σύστημα μας υπερασπίζεται τους βαλιστικούς πυραύλους εκτός Ευρωατλαντικού χώρου» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
 
Σημειώνεται πως το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2014 μετά την κρίση στην Κριμαία.