του Θάνου Καμήλαλη
Όλα κυλούσαν σχετικά ομαλά στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο υπέρ των Παρακολουθήσεων που φέρνει η Νέα Δημοκρατία. Η αντιπολίτευση σύσσωμη ενάντια. Η κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει ότι είναι σωστό ο πρώην παρακολουθούμενος να ενημερώνεται, υπο προϋποθέσεις που εμποδίζουν την ΑΔΑΕ, τρία ολοκληρα χρόνια μετά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χασκογελάει μόνος του, να μιλάει για το Μάτι, τον Ποινικό Κώδικά ΣΥΡΙΖΑ, το κότερο… Ξέρετε, ρουτίνα.
Στις ομιλίες του, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επανειλημμένα ένα συγκεκριμένο ερώτημα. «Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ.Χατζηδάκη και τον κ.Φλώρο;». Συνέχισε να επιμένει στο ερώτημα για το αν ο Πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Να διαβεβαιώσει και αν διαψευστεί, να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε τη δευτερολογία του και κατέβηκε από το βήμα, ώστε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, που τη μετέφερε υπό το γραφείο του στο πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησής του.
Η ερώτηση είναι απλή, κλειστού τύπου. «Ναι, Όχι, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» είναι οι πιθανές αντιδράσεις.
Ακολουθεί μία προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής να διασώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «έτσι τελειώνει η δευτερολογία Τσίπρα» και στη συνέχεια τον λόγο παίρνει ο Πρωθυπουργός. Η ώρα της απλής απάντησης έφτασε. Κανείς δεν του ζήτησε αποδείξεις. Του ζητήθηκε μία δήλωση. Ναι; Όχι; Δεν ξέρει;
Και ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει αστειότητες, όπως το ότι δήθεν η κατηγορία εναντίον του είναι ότι παρακολουθούσε ο ίδιος, με ακουστικά. Λέει επίσης ότι «αν εσείς γνωρίζετε πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση, που το ξέρετε; Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Η Δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει. Δεν πρόκειται να μετατραπεί η αίθουσα σε ένα θέατρο παραλόγου. Δεν έχετε καμία απόδειξη και μου ζητάτε να αποδείξω εγώ το αντίθετο». Συνεχίζει με μερικές άσχετες αναφορές στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντωνή και καταλήγει:
«Ό,τι είχατε να πείτε, κύριε Τσίπρα, το είπατε. Η συζήτηση λήγει εδώ».
Και έφυγε. Απλώς, σηκώθηκε και έφυγε. Έχει φύγει το παιδί. Λύεται η συνεδρίασις, το είπε ο αυτοκράτορας. Πέντε σερί ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αναπάντητες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Σήμερα μας έκανε την τιμή να εμφανιστεί στη Βουλή για λίγες ώρες. Το ύφος, το ήθος και οι πράξεις της εξουσίας δεν κρύβονται.
Εντωμεταξύ η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά. Μίλησαν βουλευτές και πολιτικοί αρχηγοί. Γιατί αντικείμενό της είναι το νομοσχέδιο στην Υπηρεσία των Παρακολουθήσεων, που κατοχυρώνει τις χιλιάδες παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και φτάνει στο σημείο να νομιμοποιήσει για το κράτος την προμήθεια παράνομων λογισμικών τύπου Predator. Δεν ήταν προ ημερησία συζήτηση πολιτικών αρχηγών, διαδικασία που όντως ολοκληρώνεται με την τριτολογία του Πρωθυπουργού. Η συζήτηση για τα νομοχέδια ολοκληρώνεται με την ψήφιση του εκάστοτε νομοσχεδίου.
Αυτό που μένει είναι ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον αντιδημοκρατικό αυτοεξευτελισμό από μία δεσμευτική και καθαρή απάντηση. Ίσως δεν ένιωσε πολύ άνετα να πει κάτι που μπορεί να το βρει μπροστά του στο μέλλον. Την ημέρα που οι New York Times βάζουν τη φωτογραφία του σε μία τεράστια έρευνα γύρω από την ανεξέλεγκτη βιομηχανία παράνομων λογισμικών, είναι λογικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε, μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαιωάννου, ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης, τη Μαδαγασκάρη, στις 15 Νοεμβρίου 2021. Το ΥΠΕΞ λέει επίσης ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα για το πώς δόθηκαν οι άδειες. Παράλληλα, οι NYT επιβεβαιώνουν μία αποκάλυψη του Documento. Αναφέρουν ότι από το 2020, η Intellexa προσέλαβε τουλάχιστον 8 Iσραηλινούς, αρκετοί εκ των οποίων με προϋπηρεσία στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Ίσως δεν ήθελε προσθέσει κάτι στο βαρύ βιογραφικό (θα λεγε κανείς, το «καλύτερο της χώρας») που του έγραψε το Politico. «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “πνιγμός” του Τύπου, κατασκοπευτικά σκάνδαλα. Αυτό φαίνεται να είναι μέρος της κληρονομιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κεντροδεξιού σπουδασμένου στο Χάρβαρντ γιου ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος πλασάρει τον εαυτό του ως μετριοπαθή και αουτσάιντερ παρά την καταγωγή του».
Ή ίσως, ήθελε απλώς να επιβεβαιώσει όσα λέγονται για το πρόσωπο του. Αλλεργία στη λογοδοσία, πρωτοφανής περιφρόνηση των θεσμών και του κοινοβουλευτισμού, εξυπνακισμός, μία αυτοεικόνα κληρονόμου της χώρας, της Βουλής της δημοκρατίας της και των πολιτών της. Όλα σε λίγα δευτερόλεπτα, επιβεβαιώθηκαν. «Η συζήτηση λήγει εδώ», κλείσιμο μικροφώνου και έξοδος. Γιατί έτσι, γιατί πίστεψε ότι το αποφάσισε. Η πιο ταιριαστή εικόνα της πρωθυπουργικής του παρουσίας, αυταρχικός αλλά και αδύναμος πίσω από το ολόγραμμα που του κατασκεύασαν τα ΜΜΕ.
Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμα φορά, δεν παρακολουθήσαμε έναν Πρωθυπουργό που θέλει να χυθεί απλετο φως σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση. Δεν παρακολουθήσαμε έναν πρωθυπουργό με απαντήσεις. Ο Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί, στη συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου για παράδειγμα, ότι παρακολουθήσεις γίνονται. «Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator» είχε αναφέρει. Όταν ρωτήθηκε «απο ποιον» απάντησε ότι «δεν το γνωρίζω και πρέπει να το μάθουμε».
Το σενάριο να παρακολουθεί αυτός ο «κάποιος» και τον Αρχηγό του Στρατού δεν τον συγκινεί καθόλου; Δεν συγκινεί κανέναν στη Νέα Δημοκρατία, που καταχειροκρότησε την απόδραση του «ηγέτη» της; Και μερικά ακόμα ερωτήματα είναι εύλογα: Είναι αυτή μία εικόνα πρωθυπουργού που θέλει να διερευνηθούν όσα καταγγέλλονται εντός και εκτός της χώρας; Είναι αυτή μια εικόνα πρωθυπουργού που μοιάζει πρόθυμος έτοιμος, βιαστικός ίσως, να εξαντλήσει όλα τα θεσμικά μέσα για να λάμψει η αλήθεια και να καταπέσουν οι «χυδαίες συκοφαντίες», όπως λέει, εναντίον του;
Αλλά, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τρέχει προς την έξοδο της Βουλής για να φύγει. Αρκεί να μην το κάνει ως Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν μας αξίζει αυτό το πράγμα