Σημάδια συμβιβασμού φαίνεται ότι υπάρχουν στη Σύνοδο Κορυφής η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή με πλήθος συζητήσεων και διαβουλεύσεων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, στο προσκήνιο επανήλθαν παράπονα μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία και εκείνων με υψηλό χρέος και μεγάλη εκτιμώμενη ύφεση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε λίγο πριν ξεκινήσουν οι νέες εργασίες της Συνόδου ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι «σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία». Επιπλέον, τόνισε ότι «Τη χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Η ολομέλεια ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί στις 17:00 μμ (ώρα Ελλάδος) αλλά τελικά θα πάει μία ώρα αργότερα.
Σημειώνεται ότι έπειτα από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων το βράδυ της Κυριακής και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, οι τέσσερις + 1 «φειδωλοί» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία) φαίνονται ικανοποιημένοι με την νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ για 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και όλα τα υπόλοιπα χρήματα από το πακέτο των 750 δισ. να πηγαίνουν σε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Στη Σύνοδο που διεξάγεται σήμερα, αναμένεται ωστόσο να συζητηθεί εκ νέου το ύψος του συνολικού πακέτου (και αν αυτό θα παραμείνει στα 750 δισ.), καθώς και οι μηχανισμοί που θα ελέγχουν το που ξοδεύονται αυτά τα χρήματα.
Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Από την πρόοδο ωστόσο μένει να κλείσουν ακόμα ζητήματα όπως οι συνθήκες αναφορικά με το κράτος δικαίου -κάτι που φαίνεται ότι δημιουργεί τριγμούς σε Πολωνία και Ουγγαρία.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό.
Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. φαίνεται ότι βρήκε ισχυρή αντίσταση από τους «φειδωλούς», με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, να έχει βρεθεί στην θέση εκπροσώπησης αυτής της γραμμής.
Ταυτόχρονα, ο Ολλανδός φαίνεται ότι δέχεται πίεση και από το εσωτερικό της χώρας του καθώς θιαθέτει 75 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 150 εδρών με αποτέλεσμα να χρειάζεται και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για την επικύρωση οποιαδήποτε συμφωνίας σε επίπεδο μπλοκ.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δήλωσε ότι «φαίνεται λίγο πιο ελπιδοφόρο από ό, τι τις στιγμές που σκέφτηκα χθες το βράδυ ότι είχε τελειώσει».
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στο Twitter.
Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».
«Έρχεται 5ο μνημόνιο μετά τη Σύνοδο Κορυφής»
Όσο θετικές και να είναι οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, αυτή αποτελεί μιας ήσσονος σημασίας διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα πέμπτο μνημόνιο, είπε από το Ηράκλειο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέροντας ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα είναι τέτοιο, που για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 -για το οποίο έχει δεσμευτεί ο κ. Σταϊκούρας- θα χρειαστούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 10%, άρα ένα πέμπτο μνημόνιο της τάξης του 2010-2011.
Επιπλέον τόνισε ότι το κύμα λιτότητας που καταγράφεται, χρειάζεται πολιτικές και λύσεις που θα στηρίξουν ουσιαστικά την οικονομία, σημειώνοντας ότι οι αναβολές και αναστολές πληρωμών για τους μικρομεσαίους, είναι απλά μια ασπιρίνη.
«Αυτό που χρειάζεται είναι προστασία των πολιτών και αντιμετώπιση στο «τσουνάμι» δυσαρέσκειας που θα διευρυνθεί μετά το καλοκαίρι. Εμείς προτείναμε όχι αναβολές και αναστολές πληρωμών, αλλά κουρέματα οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις Τράπεζες, των μικρομεσαίων. Το να δώσεις αναβολή είναι σαν να δίνεις δάνειο. Τι να το κάνει ο πτωχευμένος; Απλά δημιουργείται αίσθημα ασφυξίας και όταν λήξει η αναβολή θα φανεί ο πενταπλασιασμός της ροής των κόκκινων δανείων» είπε