Eντελώς διαφορετική η επιδημιολογική εικόνα στο νησί της Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια, καθώς εκεί εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορoνοϊού και το ιικό φορτίο έκανε άλμα, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα καταγράφονται τάσεις μείωσης, όπως περιέγραψε μιλώντας στον Ant1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
«Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουμε 17 κρούσματα της Όμικρον, τα 11 στην Κρήτη», είπε ο κ. Θωμαΐδης. «Την προηγούμενη εβδομάδα το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που εποπτεύει ο ΕΟΔΥ κατέγραψε σε όλη την Επικράτεια μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα. Στην Αττική καταγράφουμε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου, άρα θα συνεχίσει η ύφεση και η μείωση κρουσμάτων», αλλά την ίδια ώρα, «στην Κρήτη, την προηγούμενη εβδομάδα, σε όλους τους νομούς (σ.τ.σ. πλέον είναι περιφερειακές ενότητες) έγινε απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μεγάλη διασπορά την προηγούμενη εβδομάδα».
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο διδάκτωρ Παθολογίας του ΕΚΠΑ Αντ. Σπαντιδέας που αναφερόμενος στην Όμικρον σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από εργαστηριακές μελέτες (για κλινικά δεδομένα, την συμπεριφορά της Όμικρον στην κοινότητα, χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα). Τι μας δείχνουν οι εργαστηριακές μελέτες μέχρι τώρα:
- η Όμικρον μεταδίδεται πολύ ταχύτερα από τη Δέλτα. Μελέτη από το Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα, αν και προσβάλλει λιγότερο σοβαρά το αναπνευστικό
- απαιτούνται πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για να προφυλαχθούμε από την Όμικρον. Άρα, οι δύο δόσεις δεν μας καλύπτουν, χρειάζεται τρίτη δόση. Μελέτη στη Βρετανία έδειξε ότι οι δύο δόσεις εξασφαλίζουν περίπου 40% κάλυψη, ενώ με τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα προφύλαξης αυξάνεται στο 80%