Όπως αναφέρει η ομάδα Λοατκι+ Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, η προσέγγιση του θέματος της ταινίας έγινε με άξονα την αγάπη δύο ανθρώπων και το δικαίωμά τους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, χωρίς να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το δικαίωμά τους στην ανατροφή των παιδιών, στην υγεία, στην παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της ζωής.

«Ο σκοπός της τέχνης είναι να συγκινεί, είναι να εκπαιδεύει την κοινωνία», τόνισαν από την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ Σπούτνικ ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης και η σεναριογράφος Άννα Χατζησοφιά, μαζί με την ηθοποιό Μαρίλια Μητρούση.

Μεγάλη ανταπόκριση, αντίστοιχα, είχε και το workshop που διοργάνωσε η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μέρα. Ο κόσμος που είχε έρθει για το Φεστιβάλ Σπούτνικ δειλά δειλά άρχισε να προσέρχεται στον χώρο του workshop και τελικά γέμισε ο χώρος μέχρι και με όρθια πρόσωπα, που παρακολούθησαν την πολιτική, νομική, κοινωνιολογική και ακτιβιστική ανάλυση της Πρότασης Νόμου από το πάνελ των 5 ομιλητών.

Τη συζήτηση ξεκίνησε η Ρένα Δούρου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – εκπρόσωπος τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Στο Συμβούλιο της Ευρώπης λέμε ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι ένα σύνολο αναπόσπαστο. Δεν είναι ένα παζλ, από το οποίο νομοθετούμε κάθε φορά ένα κομμάτι. Κάθε νομοθετικό κενό σημαίνει παραβίαση στα δικαιώματα κάποιας ομάδας ανθρώπων. Σημαίνει ότι κάποιοι είναι λιγότερο ίσοι από τους υπόλοιπους. Για την Αριστερά η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θέμα αρχής. Η πρώτη μας διακυβέρνηση μπορεί να μην άγγιξε την τελειότητα, αλλά έκανε τομές που έφεραν την αλλαγή. Κάναμε λάθη, αλλά ερχόμαστε με αυτή την πρόταση νόμου να τα διορθώσουμε και να διευρύνουμε τις τομές». Σύμφωνα με τη Ρ. Δούρου, η πρόταση νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Ιουνίου και έγινε με υποδειγματική διαδικασία διαβούλευσης με τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, επιλύει ζητήματα όπως τη νομιμοποίηση του γάμου για όλα τα πρόσωπα, την προστασία των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ γονείς και ειδικά των παιδιών, την προστασία της τρανς γονεϊκότητας, το δικαίωμα στην τεκνοθεσία για όλα τα άτομα και τη διεύρυνση των προσώπων που μπορούν να προχωρήσουν σε ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στη συνέχεια, η Θεοφανώ Παπαζήση, Ομότιμη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΑΠΘ και Συνήγορος του Φοιτητή στο ΑΠΘ, αφού τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι ο ορισμός του γάμου στον Αστικό Κώδικα δεν περιέχει έμφυλη αναφορά. Ο όρος μελλόνυμφοι μπορεί να περιλάβει τους πάντες ανεξαρτήτως φύλου. Το ζήτημα της ισότητας του γάμου θα μπορούσε να είχε επιλυθεί από την ελληνική Πολιτεία με μία απλή εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης από το 1995. «Αν γινόταν αυτό», τόνισε, «θα εφαρμόζονταν όλες οι λοιπές διατάξεις αυτόματα για όλα τα πρόσωπα με ελάχιστες τροποποιήσεις. Προφανώς ήταν μόνο θέμα πολιτικής βούλησης».

Έπειτα, ανέλυσε γιατί θεωρεί σωστές τις προτεινόμενες διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, για την αναγνώριση των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ γονείς και για την άρση της προϋπόθεσης της αγαμίας για τα τρανς άτομα, έτσι ώστε να προστατευτούν οι υπάρχουσες οικογένειες, καθώς και η κατάργηση της ηλικίας των τρανς ανηλίκων ως προϋπόθεση αναγνώρισης της ταυτότητας τους κατά την ανηλικότητα.

Συνεχίζοντας τη νομική ανάλυση της πρότασης νόμου, η Κατερίνα Τρίμμη, νομικός, μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο και της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είπε: «Στο ΣΥΡΙΖΑ, η ποιοτική διαφορά με τους πολιτικούς μας αντιπάλους είναι ότι μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική. Η δε πρόταση νόμου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για μας η προστασία της ανάπτυξης της προσωπικότητας όλων των ατόμων είναι αυτονόητο και απόλυτο δικαίωμα. Αυτή τη στιγμή είναι η πληρέστερη νομοθετική πρόταση».

Ορισμένα σημεία στα οποία στάθηκε η κ.Τρίμμη ήταν: α) Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζονται τα ζητήματα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για όλα τα ζευγάρια και τα άτομα, χωρίς καμία διάκριση, β) καταργείται η αντισυνταγματική προϋπόθεση της αγαμίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς προσώπων και γ) με το άρθρο 15 αποκαθίστανται οι αδικίες που έχουν υποστεί επί σειρά ετών οι – ήδη υφιστάμενες – οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ γονείς, όπως και οι οικογένειες που για διάφορους λόγους έχουν διαρραγεί (π.χ. μετά από χωρισμό των γονέων). Και κατέληξε λέγοντας: «Ας κοιτάξουμε το συμφέρον του παιδιού σε όλες τις οικογένειες».

Η Αγγελική Σουγλέ, Νομική σύμβουλος του Red Umbrella Athens και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για τη σεξεργασία. Δύο είναι τα νομικά κενά που υπάρχουν: α) Δεν επιτρέπεται σε σεξεργαζόμενα πρόσωπα να συνάπτουν γάμο και κατ’ επέκταση να έχουν οικογένεια και β) είναι ανεφάρμοστες οι διατάξεις του νόμου που αφορούν τους οίκους ανοχής, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης εργασίας και της μη ασφάλισης της συντριπτικής πλειοψηφίας των σεξεργαζόμενων.

Τέλος, ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και κοινωνικός λειτουργός, Λευτέρης Δόγιας, μίλησε για την ανάγκη εκπαίδευσης, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας για τα ΛΟΑΤΚΙ ζητήματα. «Χρειάζεται εκπαίδευση των γιατρών, των νοσηλευτών, των κοινωνικών λειτουργών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών κ.ά. ενηλίκων με τους οποίους έρχεται σε επαφή άμεσα ο καθένας από μας.» Και συμπλήρωσε: «Ο γάμος και η τεκνοθεσία για όλα τα πρόσωπα ανοίγουν ένα παράθυρο και για άλλες διεκδικήσεις. Αλλά θα πρέπει να πείσουμε και τον ενήλικο πληθυσμό, να στρώσουμε τον δρόμο για περισσότερη ισότητα με παιδεία και ουσία, όχι με επικοινωνία, όπως κάνει η ΝΔ. Ως ΣΥΡΙΖΑ ακούμε, εκπαιδευόμαστε, θέλουμε να αγκαλιάσουμε μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί νέοι σήμερα που ζητούν ήδη όσα θέλουμε να προωθήσουμε μέσα από την πρόταση νόμου και να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της Lifo, Θοδωρής Αντωνόπουλος.