Ο νέος CEO της Attica, Θ. Πανταλάκης, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα διοικείται από τα στελέχη της και όχι από τους συμβούλους, ενώ προανήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος ριζικής αναδιάρθρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη μείωση των υπέρογκων μισθών.

« Έχω αναλάβει να υλοποιήσω το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα επιλύει το σύνολο των ζητημάτων που θέτει ο έλεγχος του SSM και της ΤτΕ. Η αναδιάρθρωση δεν θα είναι κάτι το ευχάριστο. Κάποιοι θα θιγούν. Δεν είναι δυνατόν όταν οι συντάξεις βρίσκονται στα 500 και οι νέοι πτυχιούχοι και με μάστερ να παίρνουν αμοιβές των 800 και 1000 ευρώ να υπάρχουν τόσο υπέρογκες αμοιβές στην τράπεζα. Είναι ένα θέμα που θίγει ο SSM. Θα προωθήσουμε εθελούσια και μείωση μισθών και ζητάμε περισσότερη δουλειά και αποτελεσματικότητα θα έχουμε διαφάνεια. Η τράπεζα πρέπει να αποκτήσει τις δικές της δομές και οι σύμβουλοι να έχουν ένα τέλος. Θα είμαστε δυσάρεστοι αλλά χρήσιμοι με στόχο να ανακτήσουν οι μέτοχοι την επένδυσή τους», είπε χαρακτηριστικά.

 
Ο νέος πρόεδρος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκτίμησε ότι ίσως και εντός της ημέρας, θα αρθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, η απαγόρευση των νέων δανειοδοτήσεων, ενώ παράλληλα, τόνισε, ότι σε συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, διαβεβαίωσε πως θα γίνει προσαρμογή στα ευρήματα του ελέγχου των SSM και ΤτΕ.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει «πολιτικά παιχνίδια».

«Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπονομεύσει μια τράπεζα με ιστορικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αναπτυξιακό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο τόσο από την ΤτΕ και από τον SSM όσο και από οποιονδήποτε άλλο θα ήθελε να διερευνήσει οποιοδήποτε θέμα για την τράπεζα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 

Αποσοβήθηκε η κρίση 

Έτσι, κλείνει μια βασική εκκρεμότητα, σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας Αττικής, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των Εποπτικών Αρχών και με αποτέλεσμα την «απασφάλιση» της κρίσης στην Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεγη ομόφωνα ο Θεόδωρος Πανταλάκης ως μέλος του Δ.Σ. και στη συνέχεια στη θέση του CEO.

 
Η Attica Bank, νωρίτερα, βρέθηκε ένα βήμα πριν τον ορισμό επιτρόπου καθώς το ΤΣΜΕΔΕ αρνείτο να συναινέσει στην τοποθετηση του Θ. Πανταλάκη ως CEO και για το λόγο αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέβαλε προγραμματισμένο του ταξίδι, προκειμένου να παραστεί ο ίδιος στη γενική συνέλευση της τράπεζας την Τρίτη στις 12.00μμ.
 
Πηγές της ΤτΕ είχαν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο «Πανταλάκης θα πάει στην Attica Bank είτε ως CEO είτε ως επίτροπος», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσει η κεντρική τράπεζα και να αφήσει την Attica Bank έρμαιο κύκλων που θέλουν να παίξουν παιχνίδια, επιχειρηματικά ή πολιτικά.
 
Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας από την περασμένη Πέμπτη είχε ζητήσει επιπλέον την απομάκρυνση του εκπροσώπου του βασικού μετόχου της Τράπεζας Αττικής, Κώστα Μακέδου του ΤΣΜΕΔΕ. 
 
Η επιμονή του εκπροσώπου του ΤΣΜΕΔΕ Κ. Μακέδου να συμμετάσχει στο συμβούλιο της είχε προκαλέσει αναταραχή και την σφοδρή αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος 
 
Από την ΤτΕ θεωρούσαν αδιανόητη τη συνέχιση της παρουσίας του κ. Μακέδου στο ΔΣ της Attica Bank για δύο λόγους: 
  • Υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς ο ίδιος διατηρεί κατασκευαστική εταιρεία  
  • Bρίσκεται εκτός των προδιαγραφών που έχει θέσει ο SSM και ο νόμος για τις διοικήσεις, καθώς δεν έχει καμιά σχέση με τα τραπεζικά θέματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ συνεδρίασε τη Δευτέρα, με στόχο τα στελέχη του να πείσουν τον κ. Μακέδο να μην συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank
 
Σημειώνεται ότι,χθες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε επιστολή του προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ζητούσε να ασκήσει το σύνολο των έλεγχων που προβλέπονται στην Τράπεζα Αττικής προκειμένου να σταματήσει να υπάρχει «κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ».
 

Πόρισμα φωτιά για τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank

 
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η μετάφραση στα ελληνικά του πορίσματος που προέκυψε από την έρευνα που διενήργησε ο SSM και η ΤτΕ και μόλις ολοκληρωθεί θα σταλεί στην δικαιοσύνη
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα του πορίσματος κοινού ελέγχου SSM/ΤτΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για γνωστούς επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha και Star, το πόρισμα αποκαλύπτει χορηγήσεις δανείων 127,6 εκατ. ευρώ, προς τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Συγκεκριμμένα, αποκαλύπτει ότι από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα έλαβαν δάνεια 55 εκατ. ευρώ, το 2015 50 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2016 22,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. 
 
H Attica Bank παρουσίαζε κεφαλαιακές ανάγκες το φθινόπωρο του 2015 της τάξης των 750 εκατ. ευρώ. Δηλαδή χορηγήθηκαν σε ένα πελάτη χρήματα που προσεγγίζουν το 10% του κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από τα τελευταία stress tests.
 
Το σύνολο των χορηγήσεων της Attica Bank φθάνει τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά 2,2 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star. Παράλληλα, οι καταθέσεις φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κόκκινα δάνεια να είναι περισσότερα από τις καταθέσεις.