Όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου τα μέτρα που προτάθηκαν περιλαμβάνουν:
-μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα),
-παρακολούθηση λυμάτων στα αεροσκάφη που καταφθάνουν από την Κϊνα και για τον έλεγχο τυχόν παραλλαγών,
-γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,
-αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,
-και συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.
Οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί υγειονομικοί θεσμοί έχουν πάντως επισημαίνει ότι η όποια εφαρμογή μέτρων πρέπει να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική σε αυτή τη φάση.
«Θα κερδίσουμε την τελική μάχη», λέει η Κίνα
«Η Κίνα και ο κινεζικός λαός σίγουρα θα κερδίσουν την τελική μάχη ενάντια στην επιδημία», έγραψε σήμερα το επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, People’s Daily.
Σημειώνεται ότι η Κίνα, η οποία έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο πλανήτη από την έναρξη της πανδημίας στα τέλη του 2019, θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο έδαφός της να μπαίνουν σε καραντίνα. Ωστόσο, υποχρεωτική παραμένει η διενέργεια τεστ για τους επιβάτες που καταφθάνουν στην Κίνα.
Δυσπιστία ΠΟΥ για τα κινέζικα επιδημιολογικά δεδομένα
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με Κινέζους επιστήμονες την Τρίτη προκειμένου να εξακριβωθεί η αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων που παραθέτει η Κίνα σχετικά με την εξάπλωση και την εξέλιξη της επιδημίας.
Η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ είχε προσκαλέσει τους Κινέζους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή δεδομένα για την αλληλουχία των ιών και των υφιστάμενων παραλλαγών, καθώς και για τα κρούσματα, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Ο ΠΟΥ αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα τα αποτελέσματα της συνάντησης, είπε ο εκπρόσωπός του.
Ο Οργανισμός πάντως είχε εκφράσει έντονο προβληματισμό, πριν μερικές βδομάδες, για το γεγονός ότι σταμάτησε να λαμβάνει υγειονομικά δεδομένα από την Κίνα μετά τη στροφή στην υγειονομική πολιτική του Πεκίνου με την εγκατάλειψη του δόγματος «μηδενικών κρουσμάτων». Αυτό έκανε διάφορους αξιωματούχους να υποθέσουν ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να αποκρύπτει την πραγματική έκταση της επιδημίας.