Συγκεκριμένα, την συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα ακολουθήσουν κατά σειρά οι δύο αρχηγοί που κατέθεσαν το σχετικό αίτημα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και το προσφάτως δημοσιευθέν πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο ίδιος είχε καλέσει «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία του καθώς, για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χρειάζονται 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές/-τριες.

Την πρόταση μομφής φαίνεται πως θα υπογράψουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέας Αριστεράς και η Πλεύσης Ελευθερίας. Το κείμενο που δόθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη στη συνάντηση μεταξύ των κομμάτων, εστίαζε στα Τέμπη και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ενώ ακολούθησαν προσθήκες και τροποποιήσεις κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, αρχίζει μετά από δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός και αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών ημερών από την έναρξή της. Η ψηφοφορία θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ενώ μπορεί να αναβληθεί για 48 ώρες εάν το ζητήσει η κυβέρνηση και γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών/-τριών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Βουλή ενέκρινε με 277 ψήφους τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για να διερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος παράβασης καθήκοντος από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, σε σχέση με την εμπλοκή του στο «μπάζωμα» του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών.

Τέλος, την ώρα που στη Βουλή θα εξελίσσεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, νέες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη. Στις νέες συγκεντρώσεις καλούν οι Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, Ενώσεις, Σωματεία και φοιτητές με κεντρικό σύνθημα «Καμία συγκάλυψη – Καμία υποχώρηση – Δικαιοσύνη για τα Τέμπη».