Οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί κατά μήκος των συνόρων τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα υποστηρίζει ότι έχει χάσει 47 μαχητές, ενώ το Ισραήλ λέει ότι έξι από τους στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί. Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν χάσει επίσης την ζωή τους.

H Χεζμπολάχ είχε επίσης ανακοινώσει ότι είχε χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά για να επιτεθεί σε θέση του ισραηλινού στρατού σε μια αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή γνωστή ως Φάρμες Σεμπάα. Η απάντηση του ισραηλινού στρατού φάνηκε να είναι γρήγορη και εκτεταμένη, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου να αναφέρει ότι σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι. Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός της χώρας είπε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικές υποδομές, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κρύπτες όπλων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Ο Νότιος Λίβανος έχει υποφέρει ιστορικά πολύ περισσότερο από την ισραηλινή επιθετικότητα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας — συμπεριλαμβανομένης της 15ετούς κατοχής από το Ισραήλ μεταξύ 1985 και 2000. Η Χεζμπολάχ ωστόσο, όπως και η Χαμάς, είναι εκείνη που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε βομβαρδισμούς και επιθέσεις πυραύλων κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, αν και και οι δύο πλευρές φαίνεται να βαθμονομούν τις ενέργειές τους για να αποφύγουν την πυροδότηση μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

«Το ζήτημα της Χεζμπολάχ είναι υπαρξιακό»

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τη Γάζα ανηλεώς και πραγματοποιώντας χερσαίες εισβολές. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 3.000 παιδιά. Πολλοί άλλοι πεθαίνουν από την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ, για την οποία αρκετοί νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι είναι έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μετά τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εμπόδισε εντελώς την είσοδο τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών προμηθειών στη Γάζα. Ενώ ορισμένα φορτηγά βοήθειας που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα έχουν επιτραπεί να εισέλθουν μέσω της διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ εξακολουθεί να μην επιτρέπει την είσοδο καυσίμων στον θύλακα, ακρωτηριάζοντας νοσοκομεία που χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν μηχανές διάσωσης.

Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει να επιτίθεται στη Γάζα μέχρι να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία αποτελεί τον αποκαλούμενο «άξονα αντίστασης» με τη Χεζμπολάχ, άλλες σιιτικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή και τον χορηγό τους το Ιράν.

«Πιστεύω ότι η Χεζμπολάχ… θεωρεί αυτή τη σύγκρουση ως υπαρξιακή», είπε ο Mohannad Hage Ali, ειδικός στον Λίβανο στο Carnegie Middle East Center. «Νομίζουν ότι εάν το Ισραήλ καταφέρει να πετύχει τους στόχους του για την εξάλειψη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τότε θα γυρίσουν και θα αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρούν ως απειλή: τη Χεζμπολάχ».

«Η στιγμή του Νασράλα»

Η Χεζμπολάχ αγωνίστηκε να κερδίσει πίσω την υποστήριξη από τον ευρύτερο σουνιτικό αραβικό κόσμο μετά την παρέμβαση στη Συρία για να σώσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν σύμμαχο που ανήκει σε παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.

Ο Αλ Άσαντ επέτρεψε στα ιρανικά όπλα και αγαθά να περάσουν από το έδαφός του για να φτάσουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Και στο απόγειο του πολέμου, η Χεζμπολάχ πολιόρκησε και ανάγκασε τους αμάχους που αντιτάχθηκαν στο συριακό καθεστώς να λιμοκτονήσουν.

Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ διέλυσε τον ισχυρισμό της ότι τα όπλα της χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την άμυνα έναντι της ισραηλινής επιθετικότητας. Αλλά ο Νασράλα μπορεί τώρα να δει την κρίση στη Γάζα ως μια ευκαιρία να επιδιορθώσει την εικόνα του.

«Αυτή είναι η στιγμή του Nasrallah», είπε ο Hage Ali στο Al Jazeera.

«Εκατομμύρια Άραβες θα παρακολουθήσουν την ομιλία του σε όλο τον κόσμο. Θα ακούσουν τον μοναδικό ηγέτη στην περιοχή που είναι ικανός να μιλήσει στην οργή και την απόγνωσή τους λέγοντάς τους ότι θα ενεργήσει και θα στηρίξει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, που αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή απέλασης».

Άλλοι Λιβανέζοι σουνίτες μαχητές ήδη συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ για να στοχοποιήσουν το Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ, κάτοικος του νότιου Λιβάνου, πιστεύει ότι πολλοί περισσότεροι Σουνίτες Μουσουλμάνοι θα υποστήριζαν τη Χεζμπολάχ εάν η μάχη της με το Ισραήλ εντατικοποιηθεί.

«Ό,τι συνέβη στη Συρία ξεχάστηκε μέσα σε λίγες μέρες [μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα]», είπε στο Al Jazeera.

Παρά την ανησυχία των κατοίκων του Λιβάνου, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη χώρα δήλωσαν ότι θα ήθελαν η Χεζμπολάχ να εντείνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, τις οποίες ο Νασράλα θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Ahed Bahr, μέλος ενός παλαιστινιακού πολιτικού κόμματος στο Λίβανο, είπε στο Al Jazeera ότι ήλπιζε ότι οι εικόνες νεκρών παιδιών από τη Γάζα θα ανάγκαζαν τον «άξονα αντίστασης» να κλιμακωθεί εναντίον του Ισραήλ από πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου.

«Αυτή είναι η ευκαιρία να ελευθερωθεί επιτέλους η Παλαιστίνη», είπε από τη Σάμπρα και τη Σατίλα, δύο γειτονιές που φιλοξενούν έναν καταυλισμό προσφύγων στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου. «Τα αραβικά έθνη μπορούν επιτέλους να βοηθήσουν την Παλαιστίνη, αλλά τα περισσότερα δεν κάνουν τίποτα».

Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για την εκτόξευση αρκετών ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμερικανικών πόρων και προσωπικού στην περιοχή. Οι επιθέσεις φαίνεται να είναι αντίποινα για την αμερικανική υποστήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Αν και κανένα στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ δεν σκοτώθηκε, η Ουάσιγκτον απάντησε με αεροπορικές επιδρομές με στόχο μαχητές κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ για την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Αντί να απαντήσει, ο Νασράλα κράτησε σιωπή για τρεις εβδομάδες. Μέχρι τώρα.

Με πληροφορίες από το Al Jazeera, New York Times, BBC