«Η Σιμόν Μπάιλς επιλέγει τον εαυτό της»: αυτός είναι ο τίτλος του τελευταίου εξώφυλλου του New York Magazine, το οποίο περιλαμβάνει συνέντευξη της Αμερικανίδας αθλήτριας γυμναστικής.

Στη συνέντευξή της η Μπάιλς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μετανιώνει για το πώς εξελίχθηκε η απόφασή της να δώσει προτεραιότητα στην ψυχική της υγεία έναντι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, στους οποίους μεν συμμετείχε, χωρίς ωστόσο να πιέσει τον εαυτό της. «Σημαίνει ότι θυσιάζεις κάτι από αυτό που είσαι», τόνισε αφαφορικά με την επιλογή της να βάλει την ψυχική της υγεία πάνω από τον αθλητισμό. «Στο τέλος της ημέρας, δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Και αν φροντίσεις πρώτα για την ψυχική σου ευεξία, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν και θα βρεθεί η ισορροπία».

Σε μία υπόθεση που θυμίζει κατά πολύ το ελληνικό #MeToo, oλυμπιονίκες κατηγόρησαν το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ για σεξουαλικές κακοποιήσεις που υπέστησαν από τον γιατρό Λάρι Νάσσαρ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες ότι τις επέτρεπαν και διαιώνισαν. Μεταξύ εκείνων που άνοιξαν την ψυχή τους και η Μπάιλς. «Αν κοιτάξετε όλα όσα πέρασα τα τελευταία επτά χρόνια, δεν θα έπρεπε να είχα καθυστερήσει τόσο πολύ να μιλήσω ανοιχτά και να βάλω πρώτα την υγεία μου», δήλωσε. «Έπρεπε να είχα παραιτηθεί πολύ πριν από το Τόκιο, όταν ο Λάρι Νάσαρ ήταν στα μέσα ενημέρωσης για δύο χρόνια. Ήταν πάρα πολλά όσα πέρασα. Αλλά δεν επρόκειτο να τον αφήσω να πάρει κάτι για το οποίο δούλεψα από τότε που ήμουν 6 ετών. Δεν θα τον άφηνα να μου πάρει αυτή τη χαρά. Έτσι, το δούλεψα μέσα μου, δεν άφησα το άθλημα που λατρεύω, αλλά αποφάσισα ότι τελικά μεγαλύτερη σημασία έχει να είμαι καλά», συμπλήρωσε.

Σιμόν Μπάιλς: Κατηγορώ το σύστημα που επέτρεψε τις κακοποιήσεις – Σέρβιραν παιδιά σε παιδόφιλο

Υπενθυμίζεται πως το 2018 η σπουδαιότερη αθλήτρια γυμναστικής στον κόσμο, η Σιμόν Μπάιλς, κατήγγειλε δημόσια σεξουαλική κακοποίηση από τον γιατρό της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ Λάρι Νασάρ. Η Μπάιλς, η οποία είναι κάτοχος χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, πάντα στην ενόργανη, δεν ήταν η μόνη αθλήτρια – θύμα επίθεσης. Ο γιατρός οδηγήθηκε σε δίκη και ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση σε επτά γυμνάστριες ενώ κατηγορήθηκε και για κατοχή πορνογραφικού υλικού με παιδιά. Καταδικάστηκε σε 175 έτη κάθειρξης τον Ιανουάριο του 2018, ενώ το 2017 καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξης για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Η δικαστής του Μίσιγκαν Ρόζμαρι Αγκιλίνα, δήλωσε προτού ανακοινώσει την ποινή: «Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου». Μάλιστα, αποκάλεσε «προνόμιό» της να του απαγγείλει εκείνη την ποινή του.

Το 2018 η Μπάιλς είχε γράψει στο Twitter: 

«Είμαι, επίσης, μία από τις πολλές που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Nassar. Θα πρέπει να επιστρέφω συνεχώς στο ίδιο εκπαιδευτικό κέντρο όπου γνώρισα την κακοποίηση. Οι περισσότεροι από εσάς με ξέρετε ως ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο και δυναμικό κορίτσι. Αλλά τον τελευταίο καιρό έχω αισθανθεί άσχημα και προσπαθώ περισσότερο να διώξω αυτές τις φωνές, που ακούγονται πιο δυνατά ως κραυγές. Δεν φοβάμαι να πω την ιστορία μου. Δεν είναι φυσιολογικό να λαμβάνεις κάθε είδους θεραπεία από έναν αξιόπιστο γιατρό στην ομάδα και να το βιώνεις τρομακτικά ως την “ειδική” θεραπεία».

«Είμαι μοναδική, έξυπνη, ταλαντούχα, γεμάτη πάθος και κίνητρο. Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου πως η ιστορία μου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από κάτι τέτοιο και σας υπόσχομαι ότι δεν θα τα παρατήσω ποτέ» πρόσθεσε.

«Αγαπώ αυτό το άθλημα και δεν τα έχω παρατήσει ποτέ. Δεν πρόκειται να αφήσω έναν άντρα, και όσους τού το επέτρεψαν, να κλέψει την αγάπη και τη χαρά μου».

Η σιωπή της Ναόμι Οσάκα έχει πολλά να πει – «Θέλω να προστατεύσω την ψυχική μου Υγεία»

Για την ψυχική υγεία έχει μιλήσει κι άλλη μία σπουδαία αθλήτρια. Η Ναόμι Οσάκα. Η Ναόμι έχει πολλά να μας πει. Η 23χρονη Ιαπωνέζα είναι το νέο αστέρι του τένις. Η δύναμη της ξεπερνά τα στενά όρια του γηπέδου. Είναι η φωνή των καταπιεσμένων κα προκάλεσε συζητήσεις με την απόφασή της να μην παραχωρεί συνεντεύξεις Τύπου. Θέλει -όπως λέει- να προστατεύσει την ψυχική της υγεία. Παλεύοντας με την κατάθλιψη, μέσω του αθλητισμού, δίνει δύναμη στα σκοτάδια των ανθρώπων.

Το Time έχει φιλοξενήσει τη νεαρή Ιαπωνέζα στο εξώφυλλο της ειδικής έκδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με ένα κείμενο που έφερε τον τίτλο «Είναι εντάξει, να μην είσαι εντάξει». Στόχος να μιλήσουν ανοιχτά οι άνθρωποι για τα σκοτάδια τους, να τσακιστεί το στίγμα. «Πρώτο μάθημα: Ποτέ δεν θα τους ευχαριστήσεις όλους. Ο κόσμος είναι χωρισμένος τώρα όπως ήταν από όσο θυμάμαι στα 23 μου χρόνια. Θέματα που είναι τόσο προφανή για μένα στην ονομαστική τους αξία, όπως το να φοράω μάσκα σε πανδημία ή να γονατίζω για να δείξω υποστήριξη για τον αντιρατσισμό, αμφισβητούνται έντονα» είχε γράψει.

«Το δεύτερο μάθημα ίσως ήταν και πιο εμπλουτισμένο. Μου έχει καταστεί προφανές, πως κυριολεκτικά όλοι υποφέρουν από ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία ή γνωρίζουν κάποιον που αντιμετωπίζει τέτοια θέματα. Ο αριθμός των μηνυμάτων που έλαβα από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων το επιβεβαιώνει. Νομίζω ότι μπορούμε σχεδόν καθολικά να συμφωνήσουμε ότι ο καθένας μας είναι άνθρωπος και υπόκειται σε αισθήματα και συναισθήματα» είχε πει εμφατικά.