Βάσει αυτής της αποδοχής, γράφει το in.gr, κατατέθηκε χθες και η ρύθμιση για τη μείωση κατά 30% (περίπου 12 λεπτά/ λίτρο) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς μελετά τα επόμενα βήματα εν όψει της επιστροφής της τρόικας στο τέλος του μήνα. 
Όπως σημειώνoυν Τα Νέα, στα γραφεία του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου διαμορφώνεται το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο. Ένας οδικός χάρτης για το τέλος του μνημονίου και την επόμενη ημέρα.
 
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν προϊδεάσει σχετικά σε συνεντεύξεις τους, ενώ η κυβέρνηση έχει μοιραστεί τα σχέδιά της και με τους εταίρους της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό έχει γίνει κατά τον «μυστικό δείπνο» του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα στο Παρίσι.
 
Τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη περιλαμβάνουν: 
 
-Τέλος στο μνημόνιο και όχι σε νέο δάνειο

-Μαζί με το τέλος του μνημονίου θα αποχωρήσει και το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν παίρνει τα υπόλοιπα χρήματα που «βρίσκονται στο τραπέζι» προς εκταμίευση στη χώρα έως το 2016


-Η ευρωζώνη υλοποιεί τη δέσμευσή της και ρυθμίζει το χρέος, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Το κούρεμα δεν εξετάζεται πλέον.

-Σε κάθε περίπτωση, πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι να τελειώσει γρήγορα η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η θετική αξιολόγηση θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, με θετικές προϋποθέσεις, μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών στα τέλη Οκτωβρίου.
Όπως γράφει το capital.gr, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έκανε στέκοντας δίπλα στη Μέρκελ δημόσια δήλωση/δέσμευση περί αποχώρησης από το δάνειο του ΔΝΤ (αλά Πορτογαλία) αν προηγουμένως δεν είχε εξασφαλίσει την «ανοχή» της στη βάση ενός πειστικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση από τις αγορές.
 
Άλλωστε, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά δεν την δεσμεύει σε τίποτα απέναντι στο δικό της κοινό σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας ή της Ευρωζώνης το απαιτήσουν.

Το δεύτερο σημείο, συνεχίζει το δημοσίευμα, για το οποίο ο κ. Σαμαράς «δεσμεύθηκε» απέναντι στην A. Merkel δημοσίως (σ.σ. για πρώτη φορά) είναι ότι θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του μνημονίου με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που «θα είναι δικό μας» και σύμφωνα με τους επιτελείς του Έλληνα πρωθυπουργού θα αποτελέσει το «εφαλτήριο της αναπτυξιακής πορείας της διετίας 2015 – 2016 σε ρυθμούς πάνω από το 3% – 3,5%… ».

Αποκρυπτογραφώντας την καλοσύνη της καγκελαρίου να ακούσει τον Eλληνα πρωθυπουργό να μιλά για χαλάρωση του προγράμματος, εκτιμούν ότι η στάση της Γερμανίας είναι θετική. Ωστόσο, μετά τα ταξίδια σε Παρίσι και Βερολίνο η κυβέρνηση επιστρέφει στη σκληρή πραγματικότητα της τρόικας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια δέσμευση για χαλαρή διαπραγμάτευση. Από σήμερα ξεκινά η προετοιμασία για την κάθοδο των ελεγκτών στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου, με τηλεδιάσκεψη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της τρόικας. Oλα τα θέματα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, είναι το μήνυμα της τρόικας, επισημαίνει η σημερινή «Ελευθεροτυπία».