Σιωπούν ακόμα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και το νέο «ιδιώνυμο»
Όπως τονίζει η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, οι πρωτοφανείς αυτές διατάξεις αποσκοπούν στην απονέκρωση του δικαιώματος στη διαδήλωση και συγκέντρωση, καθώς δεν θέτουν απλώς περιορισμούς, αλλά στην πράξη καταργούν και καθιστούν άνευ αντικειμένου τη συνταγματική θεμελίωση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Οι δικηγόροι εξηγούν πως με τον προωθούμενο νόμο, που πατά σε χουντικές διατάξεις, η συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση θα αποτελεί πλέον ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα.
«Πρόκειται για το αποκορύφωμα ενός αντιδραστικού κρεσέντο της κυβέρνησης, μιας πολιτικής κατάργησης των δημοκρατικών ελευθεριών, αστυνομοκρατίας και καταστολής» υπογραμμίζουν, και πετούν το μπαλάκι στα ανώτατα όργανα των δικηγόρων, τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, όσο και στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, των οποίων επικεφαλής είναι ο κατά τα άλλα λαλίστατος, Δημήτρης Βερβεσός.
Διαβάστε περισσότερα:
Διαβάστε την ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής:
Να πάρει θέση ο ΔΣΑ για το θεσμικό και συνταγματικό πραξικόπημα του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις!
Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, σε Βουλή με περιορισμένο αριθμό Βουλευτών κι ενώ ισχύουν ακόμη τα υγειονομικά μέτρα, το νομοσχέδιο για τις «υπαίθριες συγκεντρώσεις». Ένα νομοσχέδιο πρωτοφανούς αντιδραστικού χαρακτήρα, νομικό δάνειο από το «σύνταγμα» της δικτατορίας!
Ο εισηγητής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζεται ότι «βάζει τάξη» στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Και ερωτούμε, θα ήταν ο ίδιος διατεθειμένος να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εάν ο νόμος καθιέρωνε το ίδιο επίπεδο προσωπικής και αντικειμενικής ευθύνης για κάθε «βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας» που προκλήθηκε από υπαλλήλους-αστυνομικούς του υπουργείου; Μάλλον όχι.
Στην πραγματικότητα, οι πρωτοφανείς αυτές διατάξεις αποσκοπούν στην απονέκρωση του δικαιώματος στη διαδήλωση και συγκέντρωση. Δεν θέτουν απλώς περιορισμούς, αλλά ουσιαστικά καταργούν και καθιστούν άνευ αντικειμένου τη συνταγματική θεμελίωση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Μεταξύ άλλων: θέτει την άσκηση του δικαιώματος υπό την αίρεση διοικητικής έγκρισης, δηλαδή άδειας της αστυνομίας, ορίζει την υποχρέωση καθορισμού οργανωτή της διαδήλωσης/συγκέντρωσης, ο οποίος θα είναι αστικά υπεύθυνος με την προσωπική του περιουσία για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκύψει, καθιστά τη συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα. Πρόκειται για το αποκορύφωμα ενός αντιδραστικού κρεσέντο της κυβέρνησης, μιας πολιτικής κατάργησης των δημοκρατικών ελευθεριών, αστυνομοκρατίας και καταστολής.
Αυτές οι διατάξεις που βγάζουν εκτός νόμου κάθε κοινωνικό αγώνα και κοινωνική διαμαρτυρία, πρέπει να βρουν απέναντί τους κάθε δημοκρατικό άνθρωπο. Πρώτα από όλα όφειλαν να έχουν αντιπαραταχθεί σε αυτό το θεσμικό πραξικόπημα ο νομικός κόσμος, οι δικηγορικοί σύλλογοι, η νομική επιστημονική κοινότητα.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων δεν μπορούν να σιωπούν! Τους καλούμε να πάρουν θέση και να καταγγείλουν το νομοσχέδιο. Αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση και απαίτηση στοιχειώδους επιστημονικής αξιοπρέπειας.
Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή
Διαβάστε ακόμα: