Συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες ο Λ. Παπαδήμος και ο Ευ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακριβώς ποια θέματα θα απασχολήσουν τη συνάντηση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το PSI.
Oπως ανέφερε η ίδια πηγή, στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Λύση εντός εβδομάδας
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν απόψε, η συνολική συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, που περιλαμβάνει την απομείωση του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, να έχει ολοκληρωθεί “μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ “Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών (της ζώνης του ευρώ) να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση” της συμφωνίας με τις τράπεζες “και την υιοθέτηση” του νέου προγράμματος δανείων 130 δισεκατομμυρίων για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα “έως το τέλος της εβδομάδας”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Δυσαρέσκεια για την Ελλάδα
Έντονη κριτική δέχεται η Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της, έπειτα από την εφαρμογή των δύο Μνημονίων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να γίνουν συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ενώ έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με την καγκελλάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου.
«Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι Ελληνες είναι να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το πακέτο. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή φάση, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με μας», φέρεται να δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Ευρωπαίοι υπέρ και κατά της επιτροπείας
Έκκληση να μείνουν οι προσβλητικές δηλώσεις εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής, απηύθυνε σήμερα ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, μετά τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.
«Πρέπει να σεβόμαστε κάθε κυβέρνηση που έχουμε στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κατάινεν. «Είναι πολύ φυσικό οι χώρες που βοηθούν την Ελλάδα να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα», προσέθεσε ωστόσο, ζητώντας να υπάρξει ένας «κατάλληλος συμβιβασμός».
Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε, εξάλλου, σήμερα ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το θέμα της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποβάθμισε την πιθανότητα αυτή, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν «εκτεταμένες» συνομιλίες για το θέμα.
Η καγκελάριος είχε φανεί καθησυχαστική, νωρίτερα σήμερα, σε ό,τι αφορά τη γερμανική πρόταση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η συζήτηση γύρω από έναν επίτροπο είναι «μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να κάνουμε».
Η συζήτηση πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει» την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, είχε προσθέσει η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι δεν θέλει «μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία για τον λαό στην Ελλάδα, τίποτε άλλο».
Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, είχε δηλώσει ότι είναι «πολύ θυμωμένος για τον τόνο αυτής της συζήτησης» και είχε σημειώσει ότι «εμείς θέλουμε να ηγηθούμε μιας συζήτησης που ενθαρρύνει και όχι που αποθαρρύνει».
Αίσθηση προκάλεσε η απόρριψη από τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν της ολλανδο-γερμανικής ιδέας για τον διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα. «Στην πολιτική δεν πρέπει να προσβάλεις κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν ωφελεί σε τίποτα και οδηγεί μόνο σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Φάινμαν λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Κατηγορηματικός πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, η Γερμανία, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικότερη. Η Γερμανία πρέπει να προσέχει να μη δημιουργεί περισσότερα τραύματα από όσα είναι ανάγκη. Όταν μιλάει κανείς για δημοσιονομικό επίτροπο ή για ολοκληρωτικό έλεγχο της οικονομίας, τότε διαγράφει την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνισε ο Ασελμπορν μιλώντας σε συνάντηση στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, λίγο προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.
Συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης
Η επίσπευση της ενεργοποίησης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, ήδη από τον φετινό Ιούλιο, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, παρά την αρχική πρόβλεψη που μιλούσε για να τεθεί σε ισχύ το 2013.
«Υπάρχει συμφωνία (για την επίσπευση του μηχανισμού), η συνθήκη θα υπογραφτεί σε μεταγενέστερο στάδιο», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. Άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν την είδηση στο βρετανικό πρακτορείο.
Ακαθόριστο παραμένει ακόμη εάν και πώς ο μηχανισμός θα λειτουργήσει παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό, τον EFSF, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η δανειοδοτική δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού εκτιμάται στα 500 δισ. ευρώ.