«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρωτοφανή απόφαση της εφορευτικής επιτροπής της Βουλής να ανοίξει την κάλπη της ψηφοφορίας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Βουλής.

Κατά τη διαδικασία, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, έριξε κατά λάθος το ψηφοδέλτιο άνευ φακέλου μέσα στην κάλπη, με μέλος της εφορευτικής επιτροπής να αντιδρά φωνάζοντας «όχι, όχι», και τον πρόεδρο προεδρεύοντα Αθανάσιο Μπούρα να ζητά διακοπή της διαδικασίας. Στη συνέχεια, η κάλπη άνοιξε, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καλογιάννη να παίρνει το ψηφοδέλτιο και να το ξαναρίχνει μέσα, τοποθετόντας το σε φάκελο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του documentonews.gr, «πηγές» της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες της απόφασης και να τις ρίξουν στην εφορευτική επιτροπή, σημειώνοντας ωστόσο πως ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλής νομικός τρόπος να ανοίξει εκείνη τη στιγμή η κάλπη.

«Σήμερα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν κάθε όριο, εξευτελίζοντας το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα της χώρας με την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή. Απροκάλυπτα και σε απευθείας μετάδοση, δεν δίστασαν να “διορθώσουν” βουλευτή που ψήφισε άκυρο και να επαναλάβουν τη διαδικασία ανοίγοντας την κάλπη για να αφαιρέσουν το “λάθος” ψηφοδέλτιο και να ξαναψηφίσει ο βουλευτής αυτή τη φορά “σωστά”» ανέφερε ακόμα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει αντιθεσμικές και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές.

«Δεν θα μπορούσε κανείς όμως να πιστέψει ότι θα ξεπερνούσε ακόμη και όρια που προσβάλλουν την ίδια την Δημοκρατία» αναφέρει ακόμα η αξιωματική αντιπολίτευση, για να καταλήξει πως «ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για την άκυρη αυτή διαδικασία και να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου».

Παράνομο το άνοιγμα της κάλπης

Την ίδια ώρα, άμεση ήταν και η αντίδραση των δικηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα, που με δημόσια δήλωσή τους τονίζουν πως πρόκειται για παράνομες και ανεπίτρεπτες πρακτικές αναφορικά με το άνοιγμα της κάλπης παρουσία του προέδρου της Βουλής, ενώ θέτει σοβαρά ζητήματα και για το ψηφοδέλτιο που χρησιμοποιείται.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι συνήγοροι του Δ. Παπαγγελόπουλου, το ψηφοδέλτιο προβλέπει μόνο ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα τα φερόμενα αδικήματα, αντί για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου των δικηγόρων του Δ. Παπαγγελόπουλου:

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης».

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).

Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική.