Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» ισχυρίστηκε ο κ. Τασούλας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία διαφώνησε πλήρως με τη θέση του Προέδρου της Βουλής και μάλιστα ζήτησε να δημοσιευτεί μέρος των πρακτικών, από τα οποία θα έχουν απαλειφθεί όσα σημεία αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Την πρόταση αυτή στήριξε πλην του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, κατήγγειλε απόπειρα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να υπονομεύσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός δήλωσε ότι η γαλάζια πλευρά επιχειρεί, παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, να έχουν ταυτόχρονη παρουσία στη συνεδρίαση και τα εννέα άτομα που έχουν κληθεί για ακρόαση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει είτε να γίνουν ακροάσεις κατά μόνας είτε να χωριστού σε δύο ενότητες, μια για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο υποκλοπής κατά Ανδρουλάκη, Κουκάκη κλπ και η δεύτερη για τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση».

Απορρίπτει, ακόμη, και τα περί διασφάλισης του απορρήτου επισημαίνοντας ότι «προτείναμε βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως.»

Νωρίτερα, δε, η αντιπολίτευση είχε ξεκαθάρισε ότι το… κλείσιμο των κινητών δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, τη στιγμή που ο κ. Τασούλας θύμιζε όλα όσα είχαν συμβεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία είχε παραστεί ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως ο ρ/σ στο Κόκκινο έκανε live μετάδοση της συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο μετά από την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλεσε μερικώς. Να σημειωθεί, δε, ότι τελικά αποφασίστηκε και οι 8 προσκεκλημένοι να βρεθούν ταυτόχρονα στην αίθουσα όπου θα δεχθούν τις ερωτήσεις των βουλευτών.

Τα πυρά της προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα εξαπέλυσε και η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα και δημιουργεί κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς ζητάμε να έρθουν όλα στο φως, θεσμικά. Αλλά τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Η λογική, αύριο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας», τόνισε η ίδια.

ΠΑΣΟΚ: Να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ

Να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του προσωπικού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, και που οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, στην οποία έχουν κληθεί σε ακρόαση όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ζητούν η διαβίβαση του φακέλου να γίνει άμεσα και επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, έχει διατυπώσει το συγκεκριμένο αίτημα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα.

«Είναι επιτακτικό να τεθεί στη διάθεση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», σημειώνουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Σε ποιους απευθύνθηκαν οι προσκλήσεις σήμερα

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

– Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,

– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

– Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,

– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

– Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης

Ποιοι συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή

Οι βουλευτές της ΝΔ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις είναι οι: Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσωνας Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έκανε γνωστό ότι οι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι οι: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Η δήλωση Κατρούγκαλου αναλυτικά:

Η θεσμική εκτροπή που συνιστούν τόσο οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις όσο και η προσπάθεια συγκάλυψής τους συνεχίστηκε σήμερα με μία απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού. Στη διάσκεψη των Προέδρων μας ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση.

Προβλήθηκε κατά τη γνώμη μας κυρίως για λόγους κυρίως αντιπερισπασμού και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων. Εμείς είπαμε ότι προφανώς και πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά. Δε μπορεί όμως να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε.

Προτείναμε λοιπόν βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως.

Σας λέω από την εμπειρία μου ότι τα μέχρι τώρα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών δεν περιλαμβάνουν παρόμοια θέματα εθνικού απορρήτου. Ακόμη και αυτή η πρότασή μας όμως απορρίφθηκε διότι δεν ενδιαφέρεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλήθεια.

Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή Επιτροπή θεσμών και ένα είναι σίγουρο. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει.