«Όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα το οποίο να ακουμπά στο λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο». Αυτό δήλωνε μόλις πριν από δύο ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν καταστραφεί τα στοιχεία της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» όχι απλώς το σχετικό αρχείο υπάρχει, αλλά δεν πρόκειται να «σβηστεί» πριν τον Δεκέμβριο του 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο χρόνος «αποθήκευσης» και διατήρησης του αρχείου με τις καταγραφές των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, σύμφωνα με τα δεδομένα λειτουργίας του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων των μυστικών υπηρεσιών αλλά και τις σχετικές νομικές προϋποθέσεις για την παρακολούθηση των πολιτών λήγει τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προδιαγραφές του ιταλικού συστήματος επισυνδέσεων της ΕΥΠ ορίζουν ότι τα αρχεία καταγραφής (log files) συνομιλιών διατηρούνται αυστηρά για 24 μήνες από την περίοδο της παρακολούθησης και δεν επιτρέπεται σε κανέναν χειριστή του συστήματος να διαγράψει νωρίτερα οτιδήποτε σχετικό.