Για «σκανδαλώδη ανισορροπία» στη διανoμή των εμβολίων κατά της COVID-19 παγκοσμίως κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν επαρκείς δόσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των ομάδων υψηλού κινδύνου, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Κατά μέσο όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες εμβολιάζεται κατά της COVID-19. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η αναλογία αυτή είναι ένας στους πάνω από 500», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε αναδείξει το TPP από τον Ιανουάριο. Ο ευρωπαϊκός προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς έδειξε γρήγορα τα δόντια του στους πιο αδύναμους, φανερώνοντας την ανισότητα που θα ερχόταν. Πρώτη η Γερμανία και αμέσως μετά η Κύπρος προχώρησαν σε διμερείς επαφές για εξασφάλιση περισσότερων δόσεων εμβολίων, σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στον προγραμματισμό της Ευρώπης για κεντρική διάθεση εμβολίων από την ΕΕ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις του σχεδίου φάνηκαν εξαρχής, με προφανή τα αποτελέσματα και στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει» είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τους αργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος και να «εξηγήσει» την αστοχία του προγραμματισμού.

Θέμα στον Διεθνή Τύπο αποτέλεσε η «τρύπα στο νερό» που σημειώθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με το Politico να αναφέρει σε δημοσίευμα του πως «η Ελλάδα αγόρασε λιγότερο από το επιτρεπόμενο μερίδιό της, καθώς είχε δικαίωμα για την αγορά τουλάχιστον 3,8 εκατ. δόσεων, αλλά τελικά εξασφάλισε μόλις 1,8 εκατ. δόσεις, δηλαδή δύο εκατομμύρια λιγότερες». Αντίστοιχη εικόνα περιγράφεται και για την Πολωνία, που παρήγγειλε 6,6 εκατ. δόσεις ενώ μπορούσε περισσότερα από 13 εκατ., για την Βουλγαρία με 500.000 αντί για 2 εκατ. δόσεις, την Σλοβενία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, όπως τονίζει το δημοσίευμα. H Γερμανία εξασφάλισε μάλιστα σε πρώτη φάση περισσότερες δόσεις εμβολίων, δηλώνοντας ότι λαμβάνει 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, 64 εκατομμύρια από την ΕΕ αλλά και 30 εκατομμύρια από μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία που σύναψε. Ταυτόχρονα, όμως, το Βερολίνο θα αγοράσει τις δόσεις του εμβολίου της Moderna κι έτσι η Γερμανία θα λάβει συνολικά 50 εκατομμύρια από τις 160 εκατομμύρια δόσεις, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο της «αναλογικής κατανομής σύμφωνα με τον πληθυσμό», την οποία παρουσίαζε η ΕΕ.

«Δεν είναι βέβαιο ποιες χώρες δεν αγοράζουν τις πλήρεις παραγγελίες τους, καθώς ούτε η Κομισιόν ούτε η Moderna θα επιβεβαιώσουν πόσες δόσεις παραγγέλνει κάθε χώρα. Οι υπολογισμοί του Politico, χρησιμοποιώντας αριθμούς διαθέσιμους προς το κοινό δείχνουν ότι αρκετές χώρες της ΕΕ ενδέχεται να έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που ήταν διαθέσιμες ανά αγορά – αν και δεν είναι όλες οι πληροφορίες σαφείς ή ενημερωμένες» αναφέρει τέλος το δημοσίευμα, το οποίο προκαλεί προβληματισμό, καθώς επρόκειτο για να ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο.