Ερωτήματα δημιουργούν δύο τροπολογίες της κυβέρνησης στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», σχετικά με το καθεστώς διαφάνειας και δαπανών δημοσίου χρήματος. Η πρώτη τροπολογία αφορά την μεταφορά υπηρεσιών της ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το καθεστώς αδιαφάνειας που φέρεται να διέπει τις «προμήθειες» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η δεύτερη τροπολογία αφορά ένα συνολικό ποσό 2.803.000 ευρώ (για το 2020-21-22 και μέχρι τις 31 Μαΐου του 2023) που αποτελεί δαπάνη για την πρόσληψη 28 μετακλητών στον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων».

Στην πρώτη τροπολογία «Εκσυγχρονισμός Εθνικής Υπηρεσίες Πληροφοριών και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται η «Μεταφορά υπηρεσιών της ΕΥΠ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη μεταφορά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών και των Περιφερειακών Ηλεκτρονικών Μονάδων στο ΥΠΕΘΑ, ως αυτοτελής Διεύθυνση.

Από το συγκεκριμένο άρθρο «εξαιρούνται τα Τμήματα που αφορούν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση διαβαθμισμένων συσκευών και αλγορίθμων και στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα σε θέματα κρυπτασφάλειας, τις επικοινωνίες της ΕΥΠ με εξωτερικούς και εσωτερικούς φορείς, το προσωπικό και οι οργανικές θέσεις που αυτό κατέχει».

Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι διευρύνεται το καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με το προηγούμενο Άρθρο 14 (δεξία το παρόν, αριστερά οι τροποποιήσεις).

Όπως αναφέρει η τροπολογία, συστήνεται «αυτοτελής υπηρεσία Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ) η οποία υπάγεται κατευθείαν στον Διοικητή της ΕΥΠ. Το Κέντρο θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις έργου με «φυσικά πρόσωπα, ερευνητές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», χωρίς τα στοιχεία να δημοσιεύονται στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεων ή να αναρτώνται στη Διαύγεια.

Μάλιστα, η σύσταση Ειδικού λογαριασμού για το (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ) δημιουργεί ερωτήματα, καθώς στην τροπολογία γίνεται λόγος για «απόρρητη απόφαση που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» μεταξύ του αρμοδίου για τον Προϋπολογισμό Υπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ, σε ότι αφορά τα όργανα διοίκησης και ελέγχου, τον τρόπο ανάληψης και διάθεσης των κονδυλίων και άλλα.

Τα ερωτήματα είναι ακόμη περισσότερα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αγαθών, την παροχή υπηρεσιών και την εκπόνηση μελετών και έργων από την ΕΥΠ. Το ζήτημα είναι ότι στη νέα τροπολογία οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών, μελετών και έργων θα εκδίδονται με απόφαση του Πρωθυπουργού έπειτα από εισήγηση του Διοικητή της ΕΥΠ και δεν θα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι εν λόγω προμήθειες, υπηρεσίες, μελέτες και έργα στην ουσία δεν θα είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο το χρόνο για 28 θέσεις μετακλητών

H δεύτερη τροπολογία, με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Εσωτερικών και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αφορά τη σύσταση θέσεων προσωπικού ειδικών προσόντων για «περιορισμένο χρονικό διάστημα (μέχρι 31 Μαΐου 2023)». Οι θέσεις, σύμφωνα με την τροπολογία αφορούν τη στελέχωση δομών του «Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων».

Συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η τροπολογία ορίζει 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίες «καταργούνται αυτοδικαίως» την 31η Μαΐου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «η λήξη της πρόσληψης των μετακλητών υπαλλήλων μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με μόνη πράξη του αρμόδιου για την πολιτική προστασία Υπουργου», με τον τερματισμό «να μην γεννά κανένα δικαίωμα αποζημίωσης στον υπάλληλο».

Για την πρόσληψη των μετακλητών υπαλλήλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι το ύψος της δαπάνης για το υπόλοιπο του 2020 ανέρχεται στις 481.000 ευρώ «περίπου», ενώ για το 2021 και το 2022, το ποσό φτάνει τις 961.000 για κάθε χρονιά ή 1.922.000 ευρώ συνολικά για τις χρονιές 2021 και 2022. Τέλος, για το 2023 το ποσό ανέρχεται στα 400.000 ευρώ «περίπου».

Οι εν λόγω δαπάνες θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην τροπολογία μάλιστα, δίνεται το «πράσινο φως» στην απόσπαση εργαζομένων «κατά παρέκκλιση» του «στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα» για το «απολύτως ορισμένο και αναγκαίο χρονικό διάστημα» των έξι μηνών.

«Σκανδαλώδεις τροπολογίες»

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε λόγο για «δύο απίστευτα σκανδαλώδεις τροπολογίες, ωδή στην αναξιοκρατία, τη μηδενική διαφάνεια, το ρουσφέτι, τη ρεμούλα και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος κατέθεσε η κυβέρνηση» μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γ. Ραγκούση:

«Δύο απίστευτα σκανδαλώδεις τροπολογίες, ωδή στην αναξιοκρατία, τη μηδενική διαφάνεια, το ρουσφέτι, τη ρεμούλα, και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, κατέθεσε η Κυβέρνηση.

Με την πρώτη, θεσμοθετούν για την Πολιτική Προστασία 28 νέες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων με ετήσιο κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους-φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις-ένα (1) εκατομμύριο Ευρώ.

Με τη δεύτερη τροπολογία, μετατρέπουν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΕΥΠ-συρρικνώνοντάς την-και επίσημα πλέον, σε Υπηρεσία Πολιτικών Πληροφοριών, αποκλειστικά για τον Πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αφαιρούν από την ΕΥΠ τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών και τη μεταφέρουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ καταφεύγουν σε ένα όργιο ύποπτης αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Συστήνουν Ειδικό Λογαριασμό, Ειδικό Κανονισμό Δημοσίων Συμβάσεων, που θα λειτουργήσουν με προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, η οποία δεν θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για πρωτοφανείς κι ανήκουστες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις. Το απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη, διαρκώς εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τους πολίτες, καθεστώς».