Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC, παράλληλα με την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της Σούδας, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας και δεύτερης στρατιωτικής βάσης στη νότια Κρήτη. «Η βάση (της Σούδας) παίζει κομβικό ρόλο στα πλάνα του Τραμπ στη μάχη που δίνει κατά του “Ισλαμικού Κράτους” και της τρομοκρατίας, αλλά και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο. Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και δεύτερης στρατιωτικής βάσης στη νότια Κρήτη».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την Ελλάδα που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για το ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα, Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος. Ξέρω ότι έχουν σχέδια και θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα αξιόπιστοι. Με τον Τσίπρα είχαμε μία εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στη Σούδα. Επίσης είναι μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% για τις αμυντικές δαπάνες. Αυτή η συμφωνία μέχρι 2,4 δισ ευρώ για τα F16 θα ενισχύσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τη σχέση μας».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η βάση της Σούδας θα αναβαθμιστεί. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση προχωρήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών σε νέο δόγμα πολιτικής με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας. Εμβαθύναμε την συνεργασία μας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Αλλά μπορεί και να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι απλά ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».