Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, το μόνο που όλοι οι Έλληνες είναι σίγουροι πώς είναι αδιάβλητο είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Γι’ αυτό, ο,τι και να τις αντικαταστήσει θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας του.
Συγκεκριμένα είπε «αυτό που όλοι οι νέοι άνθρωποι αισθάνονταν ότι είναι δίκαιο δε πρέπει με τίποτα να το καταστρέψουμε».
Όσον αφορά τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2016, η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας στην ερώτηση εάν περιμένει διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις προτιμήσεις των σχολών ανέφερε ότι είναι νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε, ωστόσο παρατηρείται μια άνοδος σχολών όπως η Φιλοσοφική, οι οποίες υπήρχε ένα διάστημα που οι νέοι δεν προτιμούσαν.
Θυμίζουμε πως παλιότερα ο κ. Λιάκος, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, είχε τονίσει πως:
«Δεν χρειάζονται σε όλα τα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (ΑΕΙ) εξετάσεις, για να εισαχθούν οι υποψήφιοι σε αυτά. Σήμερα όσοι θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ πηγαίνουν, για αυτό άλλωστε η βάση εισαγωγής είναι κάτω του 10. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις».
«Όλα αυτά τα κριτήρια δεν θα είναι κριτήρια που θα οδηγούν τα παιδιά στα φροντιστήρια. Δεν θα έχουν να κάνουν με την προηγούμενη γνώση. Δεν είναι απαραίτητο, αυτός που θα πάει να σπουδάσει Ιατρική, να έχει τελειώσει πρακτικής Κατεύθυνσης Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε αυτός που θα πάει Φιλοσοφική ή στο Ιστορικό τμήμα να έχει τελειώσει Κλασικό τμήμα Σπουδών. Το Λύκειο πρέπει να είναι ένα σχολείο που θα έχει τρεις βασικές και μεγάλες σφαίρες: την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική, τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος, την τέχνη και τον πολιτισμό»
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2016, για τα Γενικά και Εσπερινά Λύκεια, θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα 16 Μαϊου, τόσο με το παλαιό, όσο και με το νέο σύστημα εξετάσεων.
Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν μία μέρα μετά, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.