Πέντε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν σήμερα σε βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο που έχει δημιουργήσει η αντιπολίτευση.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο για να διαλύσουν οδοφράγματα των διαδηλωτών και ακολούθησε πανδαιμόνιο στους δρόμους της χιονισμένης ουκρανικής πρωτεύουσας, με το πανικόβλητο πλήθος να τρέχει για να σωθεί. Όσοι διαδηλωτές έπεσαν στα χέρια των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ξυλοκοπήθηκαν άγρια μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση.

Ο φακός συνέλαβε αστυνομικούς να σηκώνουν τα όπλα, να σημαδεύουν και να πυροβολούν, με σφαίρες από καουτσούκ, λέει η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά κι όχι πλαστικές σφαίρες.


 

«Προς το παρόν έχουμε καταμετρήσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σήμερα από τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου Ολέγ Μούσγι στον ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης.
 
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ukrainska Pravda, τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους είχαν τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρες.

Μετά την πρώτη επίθεση της αστυνομίας με στρατιωτικό σχηματισμό το πρωί της Τετάρτης, οι διαδηλωτές ενέτειναν τις επιθέσεις τους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αντιπαρατεθούν – συνήθως με πέτρες – ενάντια στο ειδικό αστυνομικό σώμα καταστολής διαδηλώσεων Μπερκούτ.


Οι άνδρες του Μπερκούτ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών.
Εκατοντάδες από τους πλέον ριζοσπαστικούς διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν μετά την απώθησή τους από την αστυνομία και άρχισαν να καίνε ελαστικά αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων οδοφραγμάτων, δημιουργώντας στρώμα πυκνού καπνού πάνω από το κέντρο του Κιέβου.
Νωρίς το πρωί, η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας και ένας ακόμα βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στον χώρο των διαδηλωτών χωρίς να διευκρινίζεται από πού προήρθαν τα τραύματά του. Οι αρχές αρνούνται ότι τον πυροβόλησαν αστυνομικοί, καθώς όπως τονίζουν, δεν φέρουν όπλα.

 
Επίσης, ένας ακόμη διαδηλωτής, ο οποίος έπεσε από ύψος 13 μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του. Το θύμα είχε ανέβει σε κολόνα στο στάδιο της Δυναμό Κιέβου, από όπου πετούσε πέτρες στους αστυνομικούς.
 
Γύρω στις 6 το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν εναντίον των διαδηλωτών που ήταν οχυρωμένοι πίσω από οδοφράγματα στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, στο κέντρο της πόλης.
 
Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση, η αστυνομία προσχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών.
 
Η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας έρχεται μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός της χώρας Μικόλα Αζάροφ απείλησε τους «προβοκάτορες» με προσφυγή στη βία.
 
Αψηφώντας τις απειλές, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν τη νύχτα με βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.