Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ο Γ. Βασιλειάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με στόχο να σταματήσουν οι αντινομίες στο ποδόσφαιρο και κάλεσε τόσο τις ΠΑΕ, όσο και το πολιτικό σύστημα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και «να μην χαϊδεύουν αφτιά».
«Στις 12 Ιουλίου έχουμε μία καταληκτική σύσκεψη στο υπουργείο και με την αρωγή της UEFA και των αρμοδίων δικαστικών Αρχών θα γυρίσουμε σελίδα» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού και έκανε σαφές ότι οι ΠΑΕ θα έχουν την ευθύνη της ασφάλειας, τόσο για τη μετακίνηση των οπαδών τους όσο και μέσα στα γήπεδα.
«Αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, που προωθούμε, θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τις μεγάλες δικαιολογίες για τα περιστατικά βίας μέσα στα γήπεδα και να γυρίσουμε σελίδα» σημείωσε.
Εξάλλου, ο Γ. Βασιλειάδης υποστήριξε ότι φέτος καταγράφηκαν λιγότερα κρούσματα βίας και λιγότερη ένταση στα γήπεδα, ωστόσο, όπως είπε, υπήρξαν και ορισμένες οξυμένες στιγμές και αυτό πρέπει να τους προβληματίσει όλους. «Είναι λάθος, τα κρούσματα βίας να θεωρηθούν αθλητικό φαινόμενο. Είναι κοινωνικό φαινόμενο, που εντείνεται, σε μια κοινωνία που πέρασε κρίση, ανεργία που αγγίζει στους νέους το 50%» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα σκληρό κανονιστικό πλαίσιο στο ποδόσφαιρο, το οποίο, δυστυχώς, πήγε λάθρα να αλλάξει μέσα από τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Με παρέμβαση της FIFA επιστρέφουμε στο προηγούμενο πλαίσιο για να γλιτώσουμε από τις αντινομίες του περσινού πλαισίου».
Φρένο στο αυτοδιοίκητο
«Η καλή σας συνεργασία με τη FIFA θα παρακάμψει το αυτοδιοίκητο που χρησιμοποιεί, ως καραμέλα, η ΕΠΟ. Η πολιτεία έχει λόγο και πρέπει να έχει και προτάσεις» είπε ο Χ. Θεοχάρης, τονίζοντας πως «νόμοι υπάρχουν, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται».
«Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, μολονότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να το εκσυγχρονίσουμε. Πράγματι, οι συλλήψεις είναι περισσότερες, η αστυνομία λειτουργεί άμεσα σε όλα τα περιστατικά βίας. Όμως, έχουμε καθυστερήσεις από τη Δικαιοσύνη, γι αυτό ερχόμαστε να φέρουμε μια διάταξη με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου μετά την άσκηση δίωξης. Τον 17αρη, 16αρη και 18αρη δεν τον κάνεις καλύτερο βάζοντάς τον με κακοποιούς, αλλά στερώντας του αυτό που αγαπά. Την πρόσβαση στο γήπεδο. Αυτός είναι ο καλύτερος σωφρονισμός. Και αν προβεί εκ νέου σε παράβαση, τότε θα καταλήξει εκεί που καταλήγουν οι εγκληματίες» απάντησε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Ο Γ. Βασιλειάδης πρόσθεσε επίσης πως «τα κινήματα οπαδών δεν κινούνται με οπαδικά κριτήρια, αλλά και με άλλα ελατήρια που ξεκινούν με τις πολιτικές πεποιθήσεις των προέδρων των ΠΑΕ, γι αυτό βλέπουμε να παίρνουν πολιτικές θέσεις οι οπαδοί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ταρακουνήσει. Δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το αυτοδιοίκητο. Πρώτη φορά FIFA και UEFA γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να το λύσει».
Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο υφυπουργός Αθλητισμού προανήγγειλε αλλαγές, τονίζοντας πως «το ηλεκτρονικό εισιτήριο λειτουργεί, έχει όμως προβλήματα με την είσοδο των οπαδών. Υπάρχει μια θολούρα ποιος έχει τον έλεγχο και αυτό το κενό θέλουμε να καλύψουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Θα το ξεδιαλύνουμε το επόμενο διάστημα. Η αστυνομία θα είναι απέξω από τα γήπεδα και τον έλεγχο θα τον κάνει ο ιδιωτικός “σεκιούριτι” με ευθύνη της ΠΑΕ. Θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σωματικό έλεγχο και ταυτοποίηση και θα τους παραδίδει στην αστυνομία. Να μη ρίχνουμε τα βάρη στην αστυνομία, που δεν τα κάνει όλα καλά, αλλά δεν μπορεί να έχει όλες τις ευθύνες. Αυτές πρέπει να τις αναλάβουν οι ΠΑΕ. Πρότεινα στις ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουμε ομαδικές μετακινήσεις, δεν το έκαναν. Έρχεται όμως η ώρα των ευθυνών» υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης και κατέληξε: «Έχουμε μπροστά μας τις προτάσεις της Superleague θα τις ενσωματώσουμε και πρέπει και οι πολιτικοί, όταν έρθει το θεσμικό πλαίσιο, να μην χαϊδεύουν τα αυτιά σε αυτούς που έχουν ευθύνη».