Πιο συγκεκριμένα, η Ολλανδία έκανε ήδη την κίνησή της: Η χώρα επέστρεψε σε αυστηρό lockdown από χθες Κυριακή που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης είναι κλειστά και θα επιτρέπονται λιγότεροι επισκέπτες στα νοικοκυριά.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Τζαβίντ αρνήθηκε την Κυριακή να αποκλείσει περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα. Είπε ωστόσο ότι τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από το κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, οι σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι απαιτούνται νέα μέτρα εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να προστατευτεί το εθνικό σύστημα υγείας. Ο δε δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κήρυξε «μείζων περιστατικό» εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της Όμικρον στην βρετανική πρωτεύουσα.

Στη Γερμανία γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω αυστηρά μέτρα, με το σύστημα υγείας της χώρας όμως να συνεχίζει να παλεύει με το τελευταίο κύμα της πανδημίας που κορυφώθηκε μέσα στον Νοέμβριο. Η χώρα, μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία, αποφάσισε να εφαρμόσει πιο αυστηρούς κανόνες στους ταξιδιώτες από Βρετανία, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών κατά την άφιξή τους, ανατρέποντας τα σχέδια διακοπών.

Η Γαλλία μειώνει δραματικά τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, εντείνει την πίεση για τους εμβολιασμούς και από τον Ιανουάριο μόνο τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να λάβουν «πάσο υγείας» που θα παρέχει πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, ιατρικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικούς χώρους.

Η Ισπανία πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση την Τετάρτη προκειμένου να αναλύσει την εξέλιξη της πανδημίας και να συζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων. Σε κάποιες περιοχές ήδη απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού προκειμένου να μπει κάποιος σε μπαρ ή εστιατόρια.

Στην Ιταλία, την Πέμπτη, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσης έκτακτη συνεδρίαση. Στο τραπέζι ενδεχομένως να τεθούν επιλογές όπως οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και πιθανώς να απαιτείται από τους νοσήσαντες και τους μη εμβολιασμένους να κάνουν τεστ Covid για να παίρνουν μέρος σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Η Ελβετία – όπου λιγότερο από το 68% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο – θα αποκλείσει τους ανεμβολίαστους από μεγάλα τμήματα της δημόσιας ζωής, όπως εστιατόρια, μουσεία και γυμναστήρια. Η ελβετική κυβέρνηση επανέφερε επίσης την απαίτηση για τηλεργασία. Τα μέτρα θα είναι σε ισχύ έως τις 24 Ιανουαρίου.

Στην Ιρλανδία, από αυτήν την εβδομάδα, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και αθλητικοί χώροι θα κλείσουν στις 8 μ.μ.

Στην Αυστρία, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο. Η χώρα μόλις βγήκε από ένα σκληρό lockdown. Στους ανεμβολίαστους έχει δοθεί μια περίοδος χάριτος, αλλά μετά την Πρωτοχρονιά και πάλι θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά, να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια ή άσκηση.

Στην Πολωνία, τα σχολεία επέστρεψαν σε τηλεκπαίδευση, ενώ μειώθηκαν τα όρια χωρητικότητας σε δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και κινηματογράφους. Πλέον είναι στο 30% της χωρητικότητας από 50% προηγουμένως. Η κυβέρνηση έκλεισε τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα από τις 15 Δεκεμβρίου.