Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους PSI, έπειτα από διήμερες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, μεταφέρονται πλέον στο Παρίσι, όπου την ομάδα διαπραγμάτευσης που έχει συστήσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF)π αναμένεται να συνδράμουν νομικά γραφεία και επενδυτικοί οίκοι, παρέχοντας νομικές και οικονομικές συμβουλές.
Οι κάτοχοι ελληνικού χρέους πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για άμεση κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, σε αντίθεση με τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου ότι ουσιαστικά η συμφωνία δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο.
Κυβερνητικό στέλεχος ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να υπάρξει συμφωνία για το PSI μέχρι τα τέλη της χρονιάς ή τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου και ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε θετικό κλίμα, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας.
Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων
Οι κάτοχοι ελληνικού χρέους γνωρίζουν καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση επείγεται για αποτελέσματα στο «haircut», που θα την ανακουφίσουν δημοσιονομικά, έστω και πρόσκαιρα. Αυτό είναι και το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί των ομολογιούχων: στην περίπτωση που το «κούρεμα» είναι μικρό ή δεν συμφωνηθεί, οι συνέπειες για την Ελλάδα μπορεί να είναι έως και ανεξέλεγκτες πάρα πολύ σύντομα, καθώς ο σχεδιασμός για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ, και επιπλέον 25 δισ. εντός τριετίας, είναι με βάση το σενάριο επίτευξης συμφωνίας.
Αφενός, οι τράπεζες επιδιώκουν να περιορίσουν την τελική τους ζημιά, διεκδικώντας υψηλά επιτόκια για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν, ενώ επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο αρνητικής αξιολόγησης εξαιτίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν.
Αφετέρου, η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους για την εξυπηρέτηση του χρέους, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Το ύψος του «κουρέματος» ουσιαστικά θα επηρεάσει τα κρίσιμα νούμερα των βραχυπρόθεσμων ελληνικών δημοσιονομικών, παρότι λόγω αυτού ζημιές θα εμφανίσουν επίσης ασφαλιστικά ταμεία και εγχώριες τράπεζες, που έχουν, πλέον, στα χέρια τους μεγάλο ποσοστό ελληνικού χρέους.
Πού παρατηρείται εμπλοκή
Με βάση τα όσα αφήνουν να διαρρεύσουν ομολογιούχοι και ελληνική κυβέρνηση, προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση «κολλάει» σε κρίσιμα σημεία, που μόνο ως τεχνικές λεπτομέρειες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν
Βασικότερο ζήτημα, το νομικό καθεστώς των νέων ομολόγων, προκειμένου τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι τράπεζες να διαθέτουν τον «ίδιο βαθμό ασφάλειας» με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στη χώρα η τρόικα. Ωστόσο, βάσει των όρων του μνημονίου, αυτό το καθεστώς αποτελεί προνόμιο μόνο της τρόικας. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόθυμη να περάσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οι ιδιώτες θα απολαμβάνουν το ίδιο νομικό καθεστώς με τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη, την Ε.Ε., το EFSF και το ΔΝΤ.
Δεύτερο «αγκάθι» είναι το ύψος του επιτοκίου. Οι ιδιώτες διεκδικούν ένα επιτόκιο μεταξύ 7 και 8%, το οποίο θα περιόριζε τις απώλειές τους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, δηλαδή από το 50% της αξίας των τωρινών ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και προτίθενται να ανταλλάξουν με νέα, μειωμένα κατά 50%. Βέβαια, υψηλό επιτόκιο στα νέα ομόλογα σημαίνει περαιτέρω δυσκολία του Δημοσίου να εξυπηρετήσει το χρέος του μακροπρόθεσμα και στην πραγματικότητα εξανεμίζει σύντομα τα όποια προσδωκώμενα οφέλη του «κουρέματος».
Εξίσου βασικό, το Δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα. Οι τράπεζες δεν αρκούνται στις εγγυήσεις που θα τους δώσει η κυβέρνηση, αλλά προωθούν το βρετανικό δίκαιο, το οποίο απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο για «κούρεμα» των νέων ομολόγων που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο και ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στον ομολογιούχο να εκτελέσει επί δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης.
Απαισιόδοξος ο Άκερμαν
Το βράδυ της Πέμπτης το Reuters μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, που ηγείται των ιδιωτών δανειστών, εξέφρασε επιφυλάξεις για την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και ομολογιούχων για την περικοπή του χρέους εξέφρασε.
Ο Άκερμαν θεωρεί ανασταλτικό γεγονός την απαίτηση της Αθήνας να δεχθούν οι τράπεζες «κούρεμα» που θα υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό του 50% που έχει συμφωνηθεί στη Συμφωνία της Ε.Ε. την 26η Οκτωβρίου.
Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το αν το PSI από μόνο του θα αρκέσει για να βελτιώσει την κατάσταση της Ελλάδας. «Δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό», ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.