Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, ενώ οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους. Οι κινητοποιήσεις σε δρόμους, πλατείες και κατειλημμένα κυβερνητικά κτίρια συνεχίζονται

Η ουκρανική ηγεσία καλεί το Κοινοβούλιο να συζητήσει μέτρα για αμνήστευση όσων διαδηλωτών έχουν συλληφθεί στο δίμηνο των κινητοποιήσεων. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επιμένει στην παραίτηση του προέδρου Γιανουκόβιτς.
 
Η αμνηστία προτείνεται με την προϋπόθεση αποχώρησης από τις συγκεντρώσεις και τα κατειλημμένα κυβερνητικά κτίρια, κάτι που οι διαδηλωτές που εξακολουθούν να βρίσκονται στον δρόμο αρνούνται να αποδεχτούν. 
 
 

Μερική υποχώρηση
 

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μικάλι Αζάροφ υπέβαλε παραίτηση, ενώ νωρίτερα, την θέση του είχε προσφέρει ο πρόεδρος στην αντιπολίτευση. Επιπλέον, αποσύρθηκαν οι σκληρότεροι νόμοι για τις διαδηλώσεις. Η μερική υποχώρηση της κυβέρνησης δεν έπεισε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. 
 
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar, δήλωσε ότι «έγινε ένα βήμα, και τώρα το λογικό επακόλουθο είναι η παραίτηση του Γιανουκόβιτς». 
 
Ανάλογη ήταν και η στάση της φυλακισμένης Τιμοσένκο, η οποία δήλωσε ότι «είναι η πρώτη επιτυχία, αλλά δεν αρκεί».
 
 

Αλλαγές στο Σύνταγμα
 

Το μέτρο αμνηστίας συζητείται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή μαζί με τη διακηρυγμένη πρόθεση του Γιανουκόβιτς να εξετάσει αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο την επιστροφή σε λιγότερο προεδροκεντρικό πολιτειακό σύστημα.
 
Παρά τη δυσπιστία στους διαδηλωτές για τις κινήσεις του Γιανουκόβιτς, η κατάσταση στον δρόμο είναι πιο ήρεμη τα τελευταία 24ωρα. Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο χωρίς ιδιαίτερη ένταση, ενώ η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά.
 

Ουάσιγκτον καλεί Κίεβο

 
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο, την τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες. 
 
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν καλωσόρισε την «πρόοδο για την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης» και κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να συνεχίσει να συνομιλεί με την αντιπολίτευση.
 
 

Το παράδειγμα της Αθήνας 
 

Παράλληλα, το Κρεμλίνο κάλεσε εκ νέου τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μην «αναμειγνύονται» στην κρίση στο Κίεβο. 
 
«Μπορώ να φανταστώ την αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας αν ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών πήγαινε, μεσούσης της κρίσης στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε αντιευρωπαϊκή διαδήλωση και παρακινούσε τους πολίτες να κάνουν κάτι» τόνισε ο Βλ. Πούτιν.

Η Μόσχα είχε καταγγείλει ως ανάμειξη την παρουσία του γερμανού τέως ΥΠΕΞ Γκ. Βέστερβελε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κίεβο στις αρχές Δεκεμβρίου.