Να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως είναι ελάχιστες οι κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι το ονομαστικό κούρεμα, τόνισε
Aris Oikonomou / SOOC
Την οριστικοποίηση των μέτρων, αναμένει από την Ελλάδα, όπως είπε, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο τριών σταδίων πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.
Οι συζητήσεις στο τελευταίο Eurogroup, τόνισε, κύλησαν ομαλά, ενώ είχαν προηγηθεί κάποιες δυσοίωνες δηλώσεις από τη Γερμανία και το ΔΝΤ.
«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία σε όλα» δήλωσε ενώ ζήτησε να κατατεθούν όλες οι λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις, το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τον «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης».
Εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει μία πλήρης συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια.
Για το χρέος επανέλαβε την πρόταση για εξέταση των επιλογών που υπάρχουν για ελάφρυνσή του του σε τρία στάδια, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
«Προτείνω να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια φθηνά» σημείωσε.
Στη συνέχεια, τόνισε πρέπει «να δούμε τι θα κάνουμε στο τέλος του προγράμματος και μακροπρόθεσμα να δούμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό είναι πιο δύσκολο» ανέφερε.
«Σκληρή δουλειά» για συμφωνία και για ΔΝΤ – χρέος έως 24 Μαΐου
Αισιόδοξοι για μια συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, εμφανίστηκαν πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να εργαστούν σκληρά κυβέρνηση και δανειστές, ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου
Οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, λένε οι ίδιες πηγές, έτσι ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων.
Η εκταμίευση της δόσης, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανέφεραν ότι όλοι δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Όπως είπαν, πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Εξάλλου, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η χώρα θα μπορούσε να «τεστάρει» τις αγορές με μικρότερης διάρκειας ομόλογα ακόμα και το 2017. Αυτό είχε γίνει με επιτυχία και το 2014, υπενθύμισαν.
Αναφερόμενοι στα κέρδη ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που διακρατούνται σε λογαριασμό του ESM, παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα πριν τη λήξη του προγράμματος, εφόσον υπάρχει πολιτική συναίνεση. Τα κέρδη ανέρχονται συνολικά σε 10 δισ. ευρώ, τόνισαν.
Για την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, πηγές της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια παραδείγματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες, όπως στο Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ιταλία.