«Τα σημεία σύγκλισης της διαπραγμάτευσης αποτυπώνονται στα δυο νομοσχέδια που φέρνει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης
Nikos Libertas/SOOC
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε την πρόταση για περαιτέρω μέτρα, λέγοντας ότι “ίσως πρόκειται για συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, η οποία όμως δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση και είναι εις βάρος της”. Επισήμανε δε ότι εάν η χώρα μας δεν καταφέρει να επιτύχει πλεόνασμα 3,5% ΑΕΠ το 2018, τότε η πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή.
Εάν τελικά είναι αυτό το σημείο στο οποίο συγκλίνουν και ενοποιούνται οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τόσο γιατί δεν περιορίζεται στα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όσο και γιατί ακόμη και στην πρόταση αυτή μένει απέξω το θέμα του χρέους.
Στη συζήτηση που θα αρχίσει στη Βουλή για το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα κατατεθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και όχι τα μέτρα που σχετίζονται με το δημοσιονομικό κενό, καθώς υπάρχουν διάφορες προτάσεις που δεν έχουν ακόμη κλείσει, τονίσε ο Π. Σκουρλέτης.
Κάνοντας αναφορά στην απόφαση Ντράγκι να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, ο ίδιος υπογράμμισε, ότι είναι η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων ετών και πως η πραγματοποίησή της δημιουργεί νέα δεδομένα, όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά και στη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας. Πρόκειται για τομή και απόφαση σταθμό που σχετίζεται με το πως μπορεί να κινηθεί η ελληνική οικονομία στο μέλλον, εάν βέβαια δεν υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις που θα πάνε πιο πίσω το θέμα της αξιολόγησης, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρωτήθηκε και γιατί προχώρησε η κυβέρνηση στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή αναφορικά με τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που τον έλεγχο μπορεί να τον κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει και τα στοιχεία. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε ως πλυντήριο ευθυνών, επισημαίνοντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή εκφράζει τη διάθεση του συνόλου του ελληνικού λαού να διερευνηθεί αυτό που σκανδαλωδώς συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της ανέχειας και της κρίσης, η μη δυνατότητα, δηλαδή, χρηματοδότησης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών την ώρα που δίνονταν απλόχερα δάνεια στα κόμματα πυλώνες του παλαιού δικομματικού συστήματος.
Τέλος ο υπουργός έκανε σαφές ότι είναι ανυπόστατο το δημοσίευμα το οποίο αναφέρει πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παραιτηθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία αποσκοπούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή οτιδήποτε άλλο.