Ο Π. Σκουρλέτης προχώρησε σε μια αποτίμηση των όσων έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας πάντως αιχμές για τη στάση των ΜΜΕ, καθώς όπως είπε τα σημαντικά και τα θετικά ζητήματα, δεν βρίσκουν χώρο στα τηλεοπτικά «φιλόξενα» μέσα, όπως τα χαρακτήρισε.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «το δημοψήφισμα έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη να σεβαστεί τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε επώδυνο συμβιβασμό, όμως δεν σταμάτησαν ποτέ οι ακραίοι κύκλοι να μας αντιμετωπίζουν ως πειραματόζωα» υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.
Αναφερθείς στους δανειστές είπε «δεν σέβονται την υπογραφή τους και ζητούν διαφορετικά πράγματα σε κάθε διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε ότι «ο σκοπός τους δεν είναι να «ρίξουν» την κυβέρνηση, θέλουν να την ταπεινώσουν ακόμα και μέσα από τους επώδυνους συμβιβασμούς».
Ο Π. Σκουρλέτης συμπλήρωσε πως «οι εγχώριοι θέλουν να απαλλαγούν από εμάς και οι έξω να ομογενοποιήσουν το σύστημα δηλαδή να πουν «όλοι ίδιοι είμαστε». Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας πάρουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών.
Ο υπουργός άφησε αιχμές για τον τρόπο που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν δρομολογήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΔΕΣΦΑ. Διευκρίνισε «ήταν μια ιδιωτικοποίηση που ήμασταν υποχρεωμένοι να την κάνουμε ως απόρροια του προηγούμενου μνημονίου ωστόσο η ιδιωτικοποίηση είχε σταματήσει λόγω ευρωπαϊκού δικαίου. Διαπιστώσαμε όμως ότι οι υπερασπιστές τους ελεύθερου ανταγωνισμού, είχαν φτιάξει διαγωνισμό τιμολόγησης, βάση του οποίου θα κέρδιζε η κρατική Αζέρικη εταιρεία» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για τραγικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΗ ΔΕΗ +6,11%. «Ο δανεισμός της επιχείρησης επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ άγγιξε τα 5 δισ.» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
Επανέλαβε ότι «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενοι υπουργοί Ενέργειας ήταν το όχημα εξυπηρέτησης ορισμένων συμφερόντων έξω από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση μέτρων που θα ψηφιστούν τώρα αλλά αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος «εάν ο επόμενος 1,5 χρόνος μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή τροχιά θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε πράγματα ανεξάρτητα από τη συμφωνία που κάνουμε σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Σκουρλέτης. Υπογράμμισε μάλιστα πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση έχει απέναντι της ανθρώπους που ακούνε , που λένε πράγματα, «δεν έχουμε απέναντι μας μπετό».
Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου σημειώνοντας «δεν δείχνει σεβασμό να φλερτάρει η εκκλησία με έναν άλλο ρόλο, εκείνον που θέλει να επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα» ενώ υποστήριξε πως υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην εκκλησία που θέλουν να ταυτιστούν με τη θέση της ΝΔ.
Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές για τη στάση των «γαλάζιων» δημάρχων και κυρίως για τον προέδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ενόψει των αλλαγών στον «Καλλικράτη».
«Τι τον κάνει και επιτίθεται κάθε βδομάδα στην κυβέρνηση» αναρωτήθηκε ο Π. Σκουρλέτης και απάντησε λέγοντας «εκτιμώ ότι αυτή η επίθεση εντάσσεται στον σχεδιασμό της ΝΔ».
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για τους συμβασιούχους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προανήγγειλε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα κληθούν όλοι, κόμματα και φορείς για να καταλήξουμε στην αποκατάσταση της επαγγελματικής σχέσης των συμβασιούχων και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.