«Απέναντι μας, έχουμε μία αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, χωρίς να μπορέσει να δώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «προσπαθεί να κρυφτεί γύρω από σαχλές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του «παραιτηθείτε», που προωθεί μία απολίτικη, ακροδεξιά λογική».
 
Ο ίδιος επισήμανε πως η άρνηση του ρόλου των κομμάτων, είναι μία πολιτική άρνησης της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση γίνεται πάνω σε προγράμματα, ιδέες και θέσεις. «Αλίμονο αν το όραμα του κ. Μητσοτάκη και όλων αυτών που εκφράζουν σήμερα την Ν.Δ., έχει μία κοινωνία, χωρίς απόψεις κόμματα και συνδικάτα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα ο υπουργός, έστρεψε τα βέλη του και προς το ΠΑΣΟΚ που όπως είπε, την ίδια ώρα αρνείται να κάνει αυτοκριτική. «Οι βαρόνοι Βενιζέλος, Λοβέρδος και οι λοιποί, κάθε φορά που μιλάνε, προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των επιλογών τους, δηλαδή την ορθότητα των μεγάλων πολιτικών εγκλημάτων που έκαναν και οδήγησαν σε αδιέξοδα», ανέφερε, για να προσθέσει πως, είναι κρίμα ένα ιστορικό κόμμα να κινείται στον αστερισμό της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ..
 
Για τις ενδεχόμενες συμμαχίες, επανέλαβε πως το ενδιαφέρον βρίσκεται στις ζωντανές δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις όποιες δυνάμεις αρθρώνουν διαφορετικό λόγο στον συνδικαλιστικό χώρο, ενώ χαρακτήρισε, «μεταμοντέρνο μόρφωμα το ΠΟΤΑΜΙ και γραφικό, την Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη».
 
Η συνδικαλιστική συγκρότηση, είναι αναγκαία σε ένα διάλογο με την κοινωνία, τόνισε ο υπουργός και επιτέθηκε στην ΓΣΕΕ, η οποία όπως είπε, θυμήθηκε ότι υπάρχει, από την στιγμή που ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
 
«Το μόνο που τους νοιάζει είναι να έχουν ένα μαγαζάκι και να παίρνουν προγράμματα, να πηγαίνουν σε συνέδρια, σε ακριβά ξενοδοχεία στη Ρόδο και να έχουμε παντελή έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας των εργαζομένων. Μάλιστα μετέφερε προσωπική του εμπειρία, λέγοντας πως, όταν ο ίδιος διατέλεσε υπουργός Εργασίας, στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, «δεν στήριξαν ούτε μία φορά την προσπάθεια για την επαναφορά των ΣΣΕ. Τίποτε επί της ουσίας».
 
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε και ειδική αναφορά στο ανοικτό μέτωπο της Παιδείας, στο οποίο ξεκίνησε ο διάλογος.
 
«Ποτέ δεν θα πούμε ότι η μόρφωση είναι εμπόρευμα, ότι τα σχολεία είναι επιχειρήσεις και οι μαθητές πελάτες. Αυτό είναι η αποθέωση της λογικής της αγοράς που μας βρίσκει απέναντι, είναι εχθρός μας» επισήμανε ενώ έκανε λόγο για βρώμικο πόλεμο εναντίον του υπουργού Παιδείας που έχει στοιχεία ρατσισμού.
 
Για τον Αναπτυξιακό Νόμο, υπογράμμισε πως φέρνει μία νέα ανάγκη για επενδύσεις, που όμως θα δίνουν προστιθέμενη αξία στην χώρα. Ο υπουργός μίλησε για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ενώ χαρακτήρισε σημαντικές τις συμφωνίες που υπεγράφησαν με στόχο να αναδειχθεί η χώρα σε περιφερειακό ισχυρό ενεργειακό κόμβο.
 
Για το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος είπε ότι από θέση αρχής είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής.
 
«Η σκέψη μας, χωρίς να είναι κάτι δεδομένο είναι να πάμε σε ένα αναλογικότατο εκλογικό σύστημα. Εγώ, έχω ένα ενδοιασμό με το εάν θα υπάρχει όριο εισόδου. Δεν είμαι υπέρ του bonus. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο το εκλογικό σύστημα να κατοχυρωθεί συνταγματικά» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: Η απλή αναλογική αποτελεί σημαντική τομή στο πολιτικό σύστημα και κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό πρέπει τώρα να το κουβεντιάσουμε, που δεν βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο και όχι να αιφνιδιάσουμε.