«Κάποιοι πάροχοι είχαν αυξήσει περισσότερο απ΄ ότι έπρεπε τις τιμές τον Ιούνιο και νομίζω ότι τον Ιούλιο θα απορροφήσουν την αύξηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, και προέτρεψε τους πολίτες να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές που υπάρχουν σήμερα σε κίτρινα και μπλε τιμολόγια συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην αλλαγή παρόχου και τιμολογίου. «Υπάρχει σ’ αυτήν την αγορά σημαντική αδράνεια γιατί η αλλαγή μας φοβίζει», σημείωσε, αναφέροντας ότι ο ίδιος, αλλάζοντας πάροχο στις αρχές του Ιουνίου, δεν συνάντησε «μεγάλες δυσκολίες» στην ηλεκτρονική διαδικασία

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης απέδωσε την αύξηση στο κόστος της ενέργειας για άλλη μία φορά σε ένα συνδυασμό εξωτερικών παραγόντων: το blackout στα Βαλκάνια που οδηγεί σε μεγάλες εξαγωγές ενέργειας («μας επηρεάζει αρνητικά γιατί «διώχνει» ενέργεια από την Ελλάδα», είπε), την αύξηση της ζήτησης λόγω τουρισμού, ζέστης και εξαγωγών («τον Απρίλιο είχαμε περίπου τη μισή ζήτηση απ’ ότι σήμερα», διευκρίνισε), την αυξημένη τιμή στο φυσικό αέριο και τα δικαιώματα ρύπων, την πτώση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε υψηλότερες τιμές σε μόνιμη βάση. Η μέση τιμή μέχρι το τέλος του χρόνου ή την Άνοιξη θα είναι περίπου εκεί που ήταν τον Ιανουάριο ή και πιο κάτω», εκτίμησε.

Ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο blackout, ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτός ένας τέτοιος κίνδυνος σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο αντέτεινε ότι «το σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση γιατί έχουμε πολύ μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, εντάσσονται νέες μονάδες φυσικού αερίου και έχουν γίνει επενδύσεις στο δίκτυο».

Χωροταξικό ΑΠΕ – «Πτολεμαΐδα 5»

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης προανήγγειλε ότι «το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, μαζί με άλλα χωροταξικά, θα βγουν τώρα σε διαβούλευση», ενώ για τη «Πτολεμαΐδα 5» ανέφερε: «Η «Πτολεμαΐδα 5» δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο. Θα λειτουργεί όσο την λειτουργεί η ΔΕΗ αλλά δεν είναι ανταγωνιστική μονάδα γιατί το κόστος με σημερινές τιμές ανέρχεται στα 130 ευρώ/MWh. Οι μονάδες λιγνίτη είναι μονάδες βάσης, θέλουν χρόνο για να ενταχθούν στο σύστημα. Εάν έχεις μια ακριβή μονάδα βάσης, αυτή πρέπει να την διαλέξει ειδικά ο ΑΔΜΗΕ αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση αυξάνεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος».