Το Smer-SD εξασφαλίζει το 23,42% των ψήφων, μπροστά από το φιλοδυτικό-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), που συγκεντρώνει 16,75%, διαψεύδοντας τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν λίγο αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Σημειώνεται πως το φιλοδυτικό-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσκα, δεν αποκλείεται να αυξήσει το ποσοστό του, καθώς είναι πιο δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις, όπου η καταμέτρηση διαρκεί περισσότερο.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των SMER θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή, μεταδίδει το CNN. Η Σλοβακία, μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών που πιέζουν για σκληρές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έχει δωρίσει μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Αλλά αυτό πιθανότατα θα αλλάξει υπό τον Φίκο, ο οποίος έχει κατηγορήσει «Ουκρανούς Ναζί και φασίστες» ότι προκάλεσαν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει την εισβολή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα φιλορωσικά αισθήματα του Φίκο συμμερίζονται πολλοί Σλοβάκοι.

Σύμφωνα με έρευνα της GlobSec, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Μπρατισλάβα, μόνο το 40% των Σλοβάκων πίστευε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των οκτώ κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής στα οποία εστίασε η GlobSec. Στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία αποτελούσε μια χώρα με τη Σλοβακία, το 71% των ανθρώπων κατηγορεί τη Ρωσία για τον πόλεμο.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 50% των Σλοβάκων αντιλαμβάνονται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απειλή για την ασφάλεια.