Ο Μάρξ ανέφερε στο Κεφάλαιο, ότι η συσσώρευση εξαρτάται από παράγοντες που δεν έχουν τίποτα το «οικονομικό» και που δεν οφείλουν τίποτε στην «αγορά», όπως κάθε είδους παρανομίες, καταδολιεύσεις, ιδιωτική και κρατική βία. Η πρακτική της αποθησαύρισης είναι πολύ παλιά και υπήρχε σε πολλές ιστορικές κοινωνίες π.χ. η αξιοποίηση της γης από μεγάλους γαιοκτήμονες μέσω της εργασίας των δούλων (latifundiaτης αυτοκρατορικής Ρώμης), οι φυτείες στον Αμερικάνικο νότο κλπ.
Στο βασικότερο στοιχείο του καπιταλισμού, δηλαδή στον συνεχή μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας εν όψει της αύξησης του προϊόντος σε συνδυασμό με τον περιορισμό του κόστους, στηρίζεται και το μοντέλο του σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος.
Έτσι λοιπόν στις ΗΠΑ οι περισσότερες φυλακές είναι ιδιωτικές που νοικιάζουν τους κρατούμενους ως φθηνό εργατικό προσωπικό σε άλλες εταιρείες. Το κράτος των ΗΠΑ έχει φροντίσει με ανάλογη νομοθεσία (13η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, 1865) να επιτρέπει την καταναγκαστική εργασία, εάν αυτή είναι η επιβληθείσα ποινή, ουσιαστικά συνεχίζοντας το καθεστώς δουλείας μέσω της ποινικής καταστολής και του σωφρονιστικού συστήματος.
Έτσι ιδιωτικές βιομηχανίες συνάπτουν συμβόλαια συνεργασίας με τις φυλακές, εκμεταλλευόμενες το εργατικό δυναμικό των κρατουμένων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, την ώρα που οι εξαναγκασμένοι κρατούμενοι σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν 17 σέντς / ώρα ή ακόμα χειρότερα σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καθόλου μισθό, με την αιτιολογία ότι καλύπτουν τα έξοδα φυλάκισής τους π.χ. διαμονή, διατροφή, είδη πρώτης ανάγκης κι αυτά χωρίς να χρειαστεί να αναφέρουμε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τις υπερωρίες, την ανασφάλιστη εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα.
Η πολιτεία λοιπόν φροντίζει να κρατά υψηλό των αριθμό κρατουμένων μέσα στις φυλακές, μέσω της αυστηροποίησης της νομοθεσίας, της αύξησης των ποινών και της μη επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία, έτσι ώστε να παραμένουν μια προσοδοφόρα, πλήρως εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη, με αυξητικό πάντα αριθμό ως προς τα εξαναγκαζόμενα εργατικά χέρια.
* παραδείγματα τέτοιων εταιρειών μπορεί κάλλιστα να βρει κανείς στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές: Victoria Secret, McDonalds, Chevron κ.α.
** επιτυχημένη ήταν η μεταφορά του θέματος στην οθόνη μέσω της σειράς OrangeΙstΤheΝewBlack που προβάλλεται από το Netflix