Σε ερώτηση δημοσιογράφων της Wall Street Journal και της γαλλικής Les Echos, αν θα μπορούσε σήμερα να επαναλάβει τη διαβεβαίωση του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε: «Θα έπρεπε να σκεφτώ πάρα πολύ σοβαρά για να επαναλάβω την ίδια δήλωση».
 
«H ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού μάς έβαλε σε πολύ διαφορετική κατάσταση» σημείωσε, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου και στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
 

Και κατά Γιούνκερ
 

Αιχμηρός εμφανίστηκε και σε σχέση με τον ρόλο της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική υπόθεση: «Αρκετοί μιλούν για πράγματα που, είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν ευθύνη. Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως μέρος των τριών θεσμών. Αλλά δρα εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της».
 
Έσπευσε, πάντως, να σημειώσει: «Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών ήταν ανέκαθεν σκληρές, αλλά πάντοτε είχαν επιτυχία. Δεν έχω πρόθεση να ανακατευτώ στο θέμα.»
 
 

Για το Brexit
 

Σχετικά με το Brexit ή αλλιώς, την απόφαση Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, εμφανίστηκε περισσότερο ανοικτός.
 
Ο Σόιμπλε τόνισε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, για τις θέσεις της Βρετανίας που αφορούν τις αλλαγές στην ΕΕ, σε σχέση και με τις αντίστοιχες γερμανικές προτάσεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Μέρκελ πρόκειται να προχωρήσει σε διάγγελμα εφόσον υπάρξει συμφωνία. 

Ο κίνδυνος γεωπολιτικής αστάθειας

 
Το πρακτορείο επικαλείται στελέχη στο Βερολίνο και εντάσσει το φερόμενο διάγγελμα στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιστάσεις των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Η καγκελάριος, αναφέρεται, θα υπογραμμίσει τον κίνδυνο γεωπολιτικής αστάθειας σε περίπτωση Grexit.
 
Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος στέκεται στις αναφορές Μέρκελ και Ολάντ πως απαιτείται σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα. «Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαΐου», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt, χαρακτηριστικός του κλίματος.
 
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνάντηση με την Μέρκελ την Τρίτη.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές πρόοδοι» ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.
 

Τίθενται οι βάσεις

 
Όπως επισημαίνουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για συμφωνία με την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.
 
Πάντως, τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online, αλλά και η Welt, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αποπληρωθεί μέρος του χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
 
Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχτούν νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ.