Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel, ο Σόιμπλε επέρριψε τις ευθύνες για το «φθηνό» ευρώ στον Μ. Ντράγκι και τις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ, απαντώντας εμμέσως στα «καρφιά» του στενού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Πίτερ Ναβάρο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο επικεφαλής του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου που δημιούργησε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Πίτερ Ναβάρο,  δήλωσε ότι το ευρώ είναι σαν ένα «έμμεσο Deutsche Mark», η χαμηλή αποτίμηση της ισοτιμίας του οποίου δίνει στη Γερμανία συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους κύριους εταίρους της.

Λίγες ώρες αργότερα, η Α. Μέρκελ υποστήριξε πως δεν θέλει και δεν πρόκειται να αλλάξει η συμπεριφορά της ΕΚΤ. «Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ. Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή».


«Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν την Ευρώπη»

Ο Σόιμπλε απάντησε στο Ναβάρο, αφήνοντας αιχμές για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και υποστηρίζοντας πως η Γερμανία δεν ευθύνεται για τις αποφάσεις του Ντράγκι.

«Η αξία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή και για την εμπορική θέση της Γερμανίας. Όταν ο Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε την επεκτατική πολιτική, του εξήγησα ότι αυτή η απόφαση θα αυξήσει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανία. Υποσχέθηκα να μην ασκήσω δημόσια κριτική σ' αυτή την επιλογή, αλλά επίσης, δεν θέλω να γίνομαι αντικείμενο κριτικής για τις συνέπειες αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς για το αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί τον διαχωρισμό της Ευρώπης, ο Σόιμπλε εκτίμησε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί τον διαχωρισμό της Ευρώπης που είναι η ήπειρος με τις πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και υποστήριξε πως ο Τραμπ απλά «δοκιμάζει τα όρια της Ευρώπης».