«Πιστεύω ότι τους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε θέσει τον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης υπό έλεγχο και θα έχουμε σταθεροποιήσει την ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, αν και αναγνωρίζει ότι «τα προβλήματα ορισμένων χωρών είναι ιδιαιτέρως σοβαρά» και ότι η επίλυσή τους θα χρειαστεί καιρό.
Ο Γερμανός Οικονομικών επαναλαμβάνει την ανάγκη για σύσταση το συντομότερο δυνατόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η λειτουργία του οποίου επισπεύσθηκε για τα μέσα του 2012. «Αυτό», σημειώνει, «θα αποτελούσε το ισχυρότερο μήνυμα ότι τα κράτη της ευρωζώνης υποστηρίζουν το κοινό νόμισμα».
Όπως αναφέρει, οι συνομιλίες για το θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο ώστε ο Μηχανισμός να έχει συσταθεί από το πρώτο τρίμηνο του έτους και να βρίσκεται σε λειτουργία από τα μέσα του 2012.
Για τον κ. Σόιμπλε όσο πιο γρήγορα συγκεντρωθούν τα 80 δισεκατομμύρια του κεφαλαίου που θα διαθέτει ο Μηχανισμός, τόσο το καλύτερο. «Όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα του ESM, αλλά επίσης για την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών προς την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση», τονίζει
Ανάπτυξη στην Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης για να παραμείνει στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μάλιστα να γίνει εξαγωγή και στο εξωτερικό. «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ», δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt.
Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι η Γερμανία θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία μιας λειτουργικής οικονομικής διοίκησης. Για τις ιδιωτικοποιήσεις τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων στην πράξη.
Ο Σόιμπλε αντιτάσσεται στην άποψη του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, ότι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας, υπενθυμίζοντας ότι, «ούτως ή άλλως ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει το κομμάτι που δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός».
Προσθέτει πως για ορισμένα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να δοθούν αυξημένα επιτόκια, κάτι που όπως αναφέρει δεν είναι απαραίτητα βλαβερό. Καταλήγει λέγοντας ότι έτσι ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να χειραγωγηθούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, που είναι τα υπέρογκα χρέη και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.