Σοκ στο Παρίσι, όπου συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hedbo. Το γαλλικό περιοδικό είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο το 2011 όταν είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ – Συνελήφθησαν οι 3 ύποπτοι ως δράστες του μακελειού στο Παρίσι, γράφει η Λιμπερασιόν
Update: Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα Γαλλικά ΜΜΕ αργά το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθησαν οι τρείς ύποπτοι για το αιματοκύλισμα στο Charlie Hebdo. Πρόκειται για τους Σαϊντ Κουατσί, Σείρφ Κουατσί και Χαμίντ Μουράντ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι τρεις τους είχαν αφήσει τις ταυτότητές τους στο όχημα με το οποίο διέφυγαν από το σημείο της αιματηρής επίθεσης.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο Παρίσι τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Charlie Hebdo, σύμφωνα με την αστυνομία.
Στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και τη Λυών (κεντροανατολικά), οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις υπολογίζονται σε 7.000 και μεταξύ 10.000 και 15.000 αντιστοίχως.
Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της επίθεσης στο Παρίσι.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια φημολογία στα γαλλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία έχουν αναγνωριστεί οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.
Ορισμένα μάλιστα επικαλούνται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι δράστες έχουν συλληφθεί.
Το Reuters αναφέρει ότι η αστυνομία αναζητεί δύο αδέλφια με γαλλική υπηκοότητα ηλικίας 32 και 34 ετών αντίστοιχα από την περιοχή του Παρισιού και ακόμη ένα άτομο ηλικίας 18 ετών.
Την είδηση για την αναγνώριση των δραστών μεταδίδουν σχεδόν όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη γαλλική κυβέρνηση, αν και όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι Μαρία Δεναξά, το υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει συλλήψεις, ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τον εντοπισμό των κατοικιών των δραστών.
Το φονικό
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν γύρω στις 11:30 το πρωί (ώρα Γαλλίας) στα γραφεία και άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ τους παριστάμενους. Οι δράστες διέφυγαν με κλεμμένο όχημα.
Tο περιστατικό έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση καρτούν, το οποίο απεικόνιζε με ειρωνικό τρόπο τον ηγέτη του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Το 2011 είχαν παρουσιάσει και σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας μεγάλες αναταραχές στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η αστυνομία φέρεται να εντόπισε το όχημα με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.
Δέκα δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί
Από την επίθεση, είναι νεκροί 10 δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, καθώς και άλλοι τρεις σκιτσογράφοι. Πρόκειται σύμφωνα με το France 24 για τους Στεφάν Σαρμπονέ, Cabu, Tignous και Wolinski.
Μεταξύ των σοβαρά τραυματισμένων ατόμων είναι και ένας αστυνομικός.
Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Γαλλία από το 1835 και οι φόβοι όλων στρέφονται σε δράση ισλαμιστών.
Ύψιστη επιφυλακή
Μετά το χτύπημα η Γαλλία έχει σημάνει συναγερμό. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.
Στο σημείο της επίθεσης έφτασε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανουά Ολάντ ενώ έχει συγκληθεί έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο.
«Μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας.
«Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα».
«Εχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ» είπε.
«Οφείλουμε να ενεργήσουμε με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες».
«Καλώ στο Προεδρικό Μέγαρο τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».
Οι φόβοι όλων στρέφονται σε επίθεση με ισλαμιστικό «άρωμα», καθώς το περιοδικό είχε δημοσιεύσει προ ετών σατιρικά καρτούν με στόχο τον Μωάμεθ -ενώ τρία περιστατικά στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν εντείνει τους φόβους για δράση ακραίων σε γαλλικό έδαφος.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ξένοι ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σοκαρισμένος και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία.
Ο Γιούνκερ καταδίκασε τη «βαρβαρότητα» της επίθεσης, λέγοντας: «Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους».
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την επίθεση ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου.
«Αυτή η απεχθής πράξη δεν αποτελεί μόνο επίθεση στις ζωές των γάλλων πολιτών και στην ασφάλειά τους» ανέφερε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της. «Αποτελεί, επίσης, επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, βασικά στοιχεία της ελεύθερης και δημοκρατικής κουλτούρας μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατά κανέναν τρόπο» προσθέτει η γερμανίδα καγκελάριος.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «αποκρουστική» την επίθεση και τόνισε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου».
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση. «Όλοι εδώ στον Λευκό Οίκο συμπάσχουν με τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, μιλώντας στο MSNBC.
«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους ομολόγους τους στη Γαλλία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Παρίσι στην έρευνα για την επίθεση.
Ανακοινώσεις από Μαδρίτη και Αθήνα
Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «θεμελιώδες δικαίωμα».
«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα» σημειώνει η ανακοίνωση.
Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.
Άκυρος ο συναγερμός στα γραφεία της Prisa
Λίγη ώρα μετά το χτύπημα στο Παρίσι, ο ισπανικός δημοσιογραφικός όμιλος Prisa, δέχθηκε ένα ύποπτο δέμα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν τα γραφεία.
Τελικά το πακέτο δεν περιείχε επικίνδυνο αντικείμενο, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του ομίλου κι έτσι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους. Νωρίτερα, ο εκδότης της ισπανικής EL Pais εγκατέλειψε προληπτικά τα κεντρικά γραφεία στη Μαδρίτη.