Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ αντέδρασε οργισμένα σε αποστροφή του Κούλογλου, που μίλησε για «ιδεολογία της Ψωροκώσταινας» αναφερόμενος στις αντιδράσεις ακροδεξιών λαϊκιστών. Αγνοώντας την ιστορική αναφορά του ευρωβουλευτή, ο Κικίλιας επέμενε ότι «δεν ανέχεται να αποκαλούν την πατρίδα Ψωροκώσταινα» ζητώντας από τον ευρωβουλευτή να ανακαλέσει.

«Το θέμα είναι ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την ιδεολογία ότι βράζουμε στο ζούμι μας. Και αυτή την ιδεολογία της Ψωροκώσταινας, ότι καλά τα Σκόπια θα μας πάρουν τη Θεσσαλονίκη», είπε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Θέλετε να το πάρετε πίσω;» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας. «Όχι, η Ιδεολογία της Ψωροκώσταινας είναι βιβλίο» συνέχισε ο Στ. Κούλογλου. «Κύριε Παπαδάκη, αν ο κ. Κούλογλου δεν πάρει πίσω ότι είπε την Ελλάδα Ψωροκώσταινα, εγώ αποχωρώ. Την Ελλάδα Ψαροκώσταινα; Αυτά έχουν να μπουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές; Εκεί έχετε φτάσει; Θα το πάρετε πίσω; Θα πάρετε πίσω ότι είπατε την Ελλάδα Ψωροκώσταινα; Αυτό είναι η Ελλάδα για έναν Έλληνα ευρωβουλευτή; Αλήθεια μου λέτε;» επέμεινε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ.

Παρά το γεγονός ότι ο Στέλιος Κούλογλου, παρέθεσε στη συνέχεια δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως των Μητσοτάκη, Μεϊμαράκη, Αρβανιτόπουλου που αναφέρονταν στην έννοια της «ψωροκόσταινας», ενώ τόνισε ότι αν ο ο Κικίλιας είχε διαβάσει ένα βιβλίο ιστορίας θα γνώριζε την αναφορά, αυτός αποχώρησε από το στούντιο, μετά το σόου που προσέφερε. 

Ως Ψωροκώσταινα αναφέρεται με το παρατσούκλι της Πανωραίας Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινας, καταγόμενης από αρχοντική οικογένεια των Κυδωνιών (Αϊβαλί). 
Η «Ψωροκώσταινα» έμεινε στην ιστορία, όταν, σύμφωνα με αναφορές της εποχής, προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, το 1826.