Ανταπόκριση από Βουλή – Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τα κεντρικά στελέχη και των δύο αυτών κομμάτων εστίασαν σε αυτό το θέμα τις ομιλίες τους, επιχειρώντας να διατηρήσουν σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντιμετώπισαν μάλλον εχθρικά τις επαφές της κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στην ίδια λογική άλλωστε κινούνται και τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κομμάτων, που σπεύδουν μέσω διαρροών ναξεκαθαρίσουν ότι …αποτελούν τους εν Ελλάδι αντιπροσώπους του χώρου!

Θυμίζουμε ότι την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο «δημιουργούνται σήμερα ευρύτερες αντινεοφιλελεύθερες συμμαχίες, έτσι και στη χώρα μας θα υπάρξει η δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και κοινών δράσεων, προοδευτικών και αντινεοφιλελευθέρων δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών, με στόχο την προστασία του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, με στόχο τη διεύρυνση των ρηγμάτων που ανοίξαμε κερδίζοντας έδαφος στη διαπραγμάτευση του προηγούμενου επταμήνου».

Ενδεικτική για τα παραπάνω ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστηρίζοντας ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «φλερτάρουν» με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία λέγοντας μάλιστα ότι όποιος επιθυμεί τέτοιες σχέσεις μπορεί να ενταχθεί στις γραμμές της. Η παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή ο οποίος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε και υποψήφιος πρόεδρος της. «Να το πείτε και στους υπόλοιπους αυτό» ήταν η απάντηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο Σπύρος Λυκούδης εκ μέρους του Ποταμιού υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ούτε έναν τίμιο πολιτικό διάλογο να κάνει. Δεν είναι αξιόπιστη ούτε γι αυτό» μάλιστα πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει μόνη της την ευθύνη εφαρμογής του Μνημονίου το οποίο φέρει πλατιά-φαρδιά την υπογραφή της. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Μνημονίου του κ. Τσίπρα και των προηγούμενων. Εκείνα προέκυψαν από την κρίση. Το δικό του είναι αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης».

Πάντως ο Σ.Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τα μέτρα που προκύπτουν από την συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Όπως σημείωσε «δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε αυτήν την κυβέρνηση ούτε να τις χαριστούμε σε τίποτα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο και με το δικό μας αξιακό περιεχόμενο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκείνες τις οποίες έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ξεφύγει από το τέλμα και την παρακμή. Είναι τραγικό ότι ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μας επιβάλλονται απ’ έξω».