Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τα σκυλιά αυτά εκτρέφονταν σε μία εγκατάσταση στη Βιρτζίνια που στη συνέχεια τα πούλησε σε εργαστήρια για πειράματα φαρμάκων. Ωστόσο, η εταιρεία έκλεισε λόγω παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ζώων, με φιλοζωικές οργανώσεις να αναλαμβάνουν τελικά να τους βρουν νέο σπίτι.

«Τέσσερις χιλιάδες είναι ένας μεγάλος αριθμός και θα χρειαστούν 60 ημέρες για να βγάλουμε όλα αυτά τα ζώα και δουλεύοντας μαζί με τους συνεργάτες μας από όλη τη χώρα, για να  φέρουμε τελικά αυτά τα σκυλιά σε σπίτια που θα τα αγαπούν πάντα», είπε στο Reuters η επικεφαλής της οργάνωσης Humane Society, Kitty Block. Από τις επιθεωρήσεις που έγιναν στην εγκατάσταση αναπαραγωγής των σκυλιών στο Κούμπερλαντ, που ανήκει στην εταιρεία Envigo RMS, διαπιστώθηκαν πολλές πράξεις σκληρότητας σε βάρος των ζώων: Ορισμένα σκυλιά θανατώθηκαν αντί να λάβουν κτηνιατρική φροντίδα για καταστάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Ταΐζονταν επίσης με τροφές που περιείχαν σκουλήκια, μούχλα και κόπρανα.

Μετά τη μήνυση, η εταιρεία αρνήθηκε τις καταγγελίες, αλλά ανακοίνωσε ότι κλείνει αυτή την εγκατάσταση και παραχωρεί τα σκυλιά στη φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Humane Society, ανέφερε το CBS News.

Τα σκυλιά υποβάλλονται τώρα σε ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμό προτού δοθούν για υιοθεσία.