Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν έριξαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών την Παρασκευή κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ, μια ημέρα αφότου αναφέρθηκε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων αντιστρατιωτικών διαδηλώσεων εδώ και μήνες.

Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για περισσότερες από 24 ώρες τώρα, μεταδίδει το Al Jazeera. Λένε ότι θα συνεχίσουν να εκφράζουν την οργή τους στον στρατό και να απαιτούν την παράδοση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Οι στρατιωτικές αρχές του Σουδάν αντιμετωπίζουν τις διαδηλώσεις με μια θανατηφόρα καταστολή, η οποία έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 113 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά.

Η Επιτροπή Γιατρών του Σουδάν, μια ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τα θύματα από τις διαδηλώσεις, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τραυμάτισαν 500 μέσα ή κοντά στο Χαρτούμ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την Πέμπτη.

Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με εκτεταμένες διακοπές στο διαδίκτυο. Παρατηρητές του Διαδικτύου και ακτιβιστές είπαν ότι η κυβέρνηση έχει ακρωτηριάσει τις επικοινωνίες για να αποτρέψει συγκεντρώσεις και να επιβραδύνει τη διάδοση των ειδήσεων τις ημέρες που αναμένεται μεγάλη προσέλευση διαδηλώσεων.

Οι κορυφαίες φιλοδημοκρατικές ομάδες του Σουδάν – οι Δυνάμεις για τη Διακήρυξη της Ελευθερίας και της Αλλαγής και οι Επιτροπές Αντίστασης – είχαν καλέσει σε πανεθνικές διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα καλέσει τους στρατηγούς να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων, αλλά έχουν εξοργίσει επίσης το κίνημα διαμαρτυρίας επειδή αρκετές φορές έχουν δοσοληψίες με τους κορυφαίους στρατηγούς. Οι ηγέτες υπέρ της δημοκρατίας καλούν τους στρατηγούς να εγκαταλείψουν αμέσως την εξουσία.