Μια 7ήμερη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ μεταξύ των αντιπάλων στις 22 Μαΐου μετά από συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών στη Σαουδική Αραβία.

Την Παρασκευή, η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι βλέπουν βελτίωση στην εφαρμογή της συνεχιζόμενης 7ήμερης κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι το Σάββατο ξέσπασαν σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των μαχητών των RSF στη συνοικία Muqrin, δυτικά του Χαρτούμ.

Εν τω μεταξύ, η σουδανική αστυνομία κάλεσε τους συνταξιούχους αστυνομικούς και «όσους μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν στην τοπική αστυνομία για να ενταχθούν στις δυνάμεις».

Η κλήση ήρθε μία ημέρα αφότου το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους συνταξιούχους στρατιώτες να ξαναστρατευτούν εν μέσω μαχών με την παραστρατιωτική ομάδα.

Τουλάχιστον 863 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τοπικούς γιατρούς.

Τους τελευταίους μήνες είχε υποδαυλιστεί διαφωνία μεταξύ του σουδανικού στρατού και του RSF σχετικά με την ενσωμάτωση της παραστρατιωτικής ομάδας στις ένοπλες δυνάμεις, βασική προϋπόθεση της μεταβατικής συμφωνίας του Σουδάν με τις πολιτικές ομάδες.

Το Σουδάν είναι χωρίς λειτουργική κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο στρατός απέλυσε τη μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abdalla Hamdok και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια κίνηση που αποδοκιμάστηκε από τις πολιτικές δυνάμεις ως «πραξικόπημα».