Η πλειονότητα των πιλότων της SAS στη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία προχώρησαν σε απεργία στις 4 Ιουλίου ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών για όρους που αφορούν το σχέδιο διάσωσης του αερομεταφορέα.

Η SAS, με βασικούς ιδιοκτήτες τη Σουηδία και τη Δανία, προσπαθούσε για χρόνια ανταγωνιστεί τις εταιρίες χαμηλού κόστους, πριν ξεσπάσει η πανδημία που οδήγησε σε ύφεση τον κλάδο των αερομεταφορέων.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι η απεργία προκάλεσε ακυρώσεις 2.550 πτήσεων, επηρεάζοντας 270.000 επιβάτες και κόστισε στον αερομεταφορέα μεταξύ 94 και 123 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πιλότοι που εργάζονται στη SAS Scandinavia, θυγατρική του SAS Group, δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν σε περιορισμένες περικοπές μισθών και λιγότερο ευνοϊκούς όρους, αλλά η SAS είπε ότι οι παραχωρήσεις που προσφέρονται μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο.

Τα συνδικάτα απαιτούν επίσης να επαναπροσληφθούν στη SAS Scandinavia οι πιλότοι που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημία. Η εταιρεία καλύπτει την ανάγκη νέων θέσεων μέσω προσλήψεων που υλοποιεί θυγατρική της στην Ιρλανδία, ώστε να βρίσκει υποψήφιους με μικρότερες μισθολογικές απαιτήσεις.