Η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG και το πολιτικό της παρακλάδι PYD θεωρούνται από την Τουρκία προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ξεκίνησε μια εξέγερση κατά της Τουρκίας το 1980 και θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχει υποστηρίξει το YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να μπλοκάρει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν σταματήσει να υποστηρίζει την ομάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τoμπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως «Υπάρχει πολύ στενή σύνδεση μεταξύ αυτών των οργανώσεων και του PKK […] και δεν είναι καλό για τη σχέση μας με την Τουρκία». «Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ταξιδέψει στην Άγκυρα, στην προσπάθειά του να κερδίσει τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.