Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκινώντας την ομιλία του μίλησε για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να προχωρήσει «Η προσφυγική κρίση εντείνεται αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κατάσταση της οικονομίας επηρεάζει τις ζωές των πολιτών. Η οικονομική ανάκαμψη είναι αναιμική και άνιση. Θα πρέπει να εφαρμόσει μια έξυπνη στρατηγική ανάπτυξης, τώρα. Οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν, η ανεργία να μειωθεί, τα φορολογικά συστήματα να βελτιωθούν, και να βελτιώσουμε τον οικονομικό συντονισμό. Πρέπει να κλείσει το χάσμα των επενδύσεων. 300 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα θα πρέπει να επενδύονται ετησίως για να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα.Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, μέσω του συντονισμού των προσπαθειών όλων των κρατών μελών και με βάση τις σχετικές μεταρρυθμίσεις».


Αναφερόμενος στην Τουρκία, έκανε σαφές πως πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις πριν προχωρήσει η διαδικασία ένταξης:«Η επανεκκίνηση της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας είναι θετική, αλλά η τροχιά ένταξης και η κρίσης των προσφύγων πρέπει να εξετάζονται χωριστά. Δεν είναι διαπραγματεύσιμες εκπτώσεις στην ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία, στην προστασία των μειονοτήτων, στον διαχωρισμό των εξουσιών και στους κανόνες δικαίου. Μια συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, αλλά πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και νόμιμες απαιτήσεις. Η επιτάχυνση των ταξιδιών χωρίς βίζα είναι διφορούμενη. Δεν μπορεί να επισπευτεί και πρώτα η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Σχετικά με την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει να δει τα μικρά γράμματα. Όλα πρέπει να γίνουν νόμιμα».


Σχετικά με την Ελλάδα, ζήτησε να προχωρήσει η μετεγκατάσταση ώστε να σταλεί μήνυμα ελπίδας «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τους πρωθυπουργούς να στείλουν στους πρόσφυγες ένα μήνυμα ελπίδας από την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς τις χώρες σας. Η Ιορδανία και ο Λίβανος θα πρέπει να επαινεθούν για τις προσπάθειές τους στην κρίση των προσφύγων. Αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Χρειάζονται και αξίζουν την υποστήριξή μας. Εκτός από τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων χρειαζόμαστε ένα στέρεο ευρωπαϊκό πλαίσιο για χρόνια. Κλειδί για αυτό το πλαίσιο είναι η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, μια  νόμιμη μεταναστευτική πολιτική και μια φρουρά των συνόρων και ακτών της ΕΕ».


Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Πολωνία: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί επίσης για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολωνία. Οι έλεγχοι και ισορροπίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Πρέπει να καθοριστούν οι ελλείψεις από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία και η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων».

Ζωντανά η Σύνοδος Κορυφής εδώ.