«Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, προσφέροντας τη δυνατότητα εναλλακτικών αναγνώσεων ανάλογα με το αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. «Αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχισθεί, εδραιωμένη στα 30,5 δισ. ευρώ πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα… Ετσι, αναθεωρήσαμε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας το rating BB+/B», σημειώνει ο οίκος.

Η επόμενη αξιολόγηση του S&P για την Ελλάδα είναι στις 20 Οκτωβρίου, του Fitch στις 9 Ιουνίου και του DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.

 

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποδέχτηκαν με διαφορετικό τρόπο την είδηση.

Με την φράση «η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε την ετυμηγορία της S&P σύμφωνα με την οποία, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην βελτίωση της προοπτικής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (outlook) σε «θετική» από «σταθερή».

Παράλληλα, τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση «καταδεικνύει τη δραστική βελτίωση της αξιοπιστίας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνει ότι «έτσι, γίνεται ο δεύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, που μέσα στο 2023, τοποθετεί τη χώρα μισό, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται για ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.

Εξέλιξη που αποτελεί καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και της υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν τη χώρα μπροστά».

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έννοιες ασύμβατες Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα

 

Αντίθετα επικριτικός στάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί αμέτρητες φορές την επενδυτική βαθμίδα μέσα στη θητεία του.

Η θητεία του τελειώνει και η επενδυτική βαθμίδα δυστυχώς για τη χώρα, δεν ήρθε ποτέ.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες ασύμβατες.

Οι μόνες λέξεις που είναι συμβατές με τη πολιτική του είναι η αναποτελεσματικότητα και οι κούφιες υποσχέσεις».