Ο οίκος προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο τέλος του 2016 στο 179% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο όλων των χωρών που αξιολογεί. «Η σταδιακή επιστροφή της ονομαστικής ανάπτυξης, η δημοσιονομική προσαρμογή, τα σωρευτικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πιθανόν θα μειώσουν το δημόσιο χρέος στο 173% του ΑΕΠ το 2018», προσθέτει ο SP.
S&P: Στο 179% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος στο τέλος του 2016
Aμετάβλητο διατήρησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B-, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor΄s, σημειώνοντας ότι είναι μοιρασμένοι οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση αυτή τους επόμενους 12 μήνες
Reuters
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, «αντανακλά την εκτίμησή μας ότι η ελληνική κυβέρνηση ικανοποιεί, αν και με καθυστερήσεις, τους τυπικούς όρους του προγράμματος στήριξής της».
Ο οίκος σημειώνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι σήμερα χαμηλό, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,5%. Το βάρος αυτό, προσθέτει, είναι ανεκτό και μπορεί να παραμείνει, εφόσον η χώρα μπορεί να αναχρηματοδοτείται με το ίδιο ευνοϊκούς όρους από τις αγορές στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018) και η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται σταθερά και με ταχύ ρυθμό σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους. «Ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα είναι να μην ισχύσει η μία ή και οι δύο από τις προϋποθέσεις αυτές», σημειώνει ο οίκος.
Ο οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί τα επόμενα χρόνια να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αλλού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Σε χρειαζόμαστε
Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις
Πολιτική Σχολιασμού