Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από μια “αρνητική προοπτική”, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση “αν η κυβέρνηση αποτύχει να ανακόψει την πτώση των αποθεμάτων της (σε ξένο συνάλλαγμα), ή εάν ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον και ανίσχυροι θεσμοί αναδυθούν από την τρέχουσα πολιτική μετάβαση”, προσθέτει ο S&P.

Ο Οργανισμός αποκαλύπτει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αιγύπτου έπεσαν σε ένα χρόνο από 36 σε 16 δισ. δολάρια, λόγω της προτεραιότητας που δίνεται από την κεντρική τράπεζα στη στήριξη της αιγυπτιακής λίρας απέναντι “στις σημαντικές εκροές κεφαλαίων και σε ένα διψήφιο ποσοστό ετήσιου πληθωρισμού”.

Η Αίγυπτος κάνει επί του παρόντος συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για βοήθεια ύψους 3,2 δισ. δολαρίων και ζήτησε επιπλέον ένα δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Οικονομικών, Σαΐντ Μομτάζ, εκτίμησε από την πλευρά του ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 11 δισ. δολάρια σε διάστημα δύο ετών για την ανόρθωση της οικονομίας της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Η αιγυπτιακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση μετά την εξέγερση που προκάλεσε πριν από ένα χρόνο, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, λόγω της πτώσης του τουρισμού και των επενδύσεων.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εξέφρασε σήμερα τις αμφιβολίες του για τις εντάσεις γύρω από τη διεθνή βοήθεια προς την Αίγυπτο, εάν οι απαιτήσεις για διαφάνεια και εκδημοκρατισμό δεν εισακουστούν.