Σε αχαρτογράφητες περιοχές τα ισπανικά spreads
 
Οι αγορές κρατικού χρέους της Ισπανίας “χτύπησαν” σήμα συναγερμού με την απόδοση των 10ετών ισπανικών να συνεχίζει την ανιούσα και να διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά στο 6,74%, με το κόστος ασφάλισης του ισπανικού χρέους από στάση πληρωμών να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας με την απόδοση των 10ετών ιταλικών να ξεπερνά οριακά το 6%.
 
Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης βούλιαξαν προς στιγμή σε νέα χαμηλά εννέα ετών, ενώ το ευρώ διολίσθησε κάτω και από το “ψυχολογικό” φράγμα του 1,24 έναντι του δολαρίου, σε μία άκρως αρνητική τροπή που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι πλέον η κατάσταση στην Ευρωζώνη.
 
Στο σημείο αιχμής βρίσκεται πάντα η ισπανική τράπεζα Bankia και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της, η οποία, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος θα γίνει μέσω του ισπανικού ταμείου στήριξης τραπεζών FROB, το οποίο θα εκδώσει ομόλογα.
 
“Θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία, μέσω έκδοσης ομολόγων από το συγκεκριμένο ταμείο”, όπως είπε ο Ισπανός υπουργός, μολονότι το ταμείο διαθέτει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, ενώ η Bankia ζήτησε την Παρασκευή από την κυβέρνηση 19 δισ. ευρώ. Ο κ. Γκίντος εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι τα spreads θα υποχωρήσουν μετά τις ελληνικές εκλογές, καθώς πίσω από την αποσταθεροποίηση των αγορών ομολόγων βρίσκεται το θέμα των ελληνικών εκλογών, όπως χαρακτηριστικά είπε. Προσέθεσε δε, ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν αρχίζει ούτε και τελειώνει με την Bankia.
 
Aδιέξοδο με την Bankia
 
Η Μαδρίτη έσπευσε επίσης να διαψεύσει τις πληροφορίες που την ήθελαν να έχει θέσει υπόψη της ΕΚΤ σχέδιο για τη διάσωση της Bankia και ότι το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε. Ο κ. Γκίντος αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, λέγοντας ότι “κανένα σχέδιο δεν ετέθη υπόψη της ΕΚΤ”.
 
Λίγο ενωρίτερα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ήθελε την ΕΚΤ να απορρίπτει χωρίς περιστροφές το ισπανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Bankia με το ποσό των 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έμμεσα από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανώτατοι Ισπανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι το μέλλον του ευρώ θα απειληθεί εάν δεν δοθεί στην Ισπανία κάποια ανακούφιση από την ΕΚΤ.
 
Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρεται επίσης να δήλωσαν ότι τα σχέδια διάσωσης που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία ήταν καταστροφικά και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβαστεί στην άρνησή της να δεχθεί μία αντίστοιχη βοήθεια. Η ΕΚΤ αφού διέψευσε το παραπάνω δημοσίευμα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δώσει συμβουλές για τα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης να διοχετεύσει κεφάλαια στις τράπεζές της.
 
Bερολίνο: Συνεχίστε λιτότητα και περικοπές
 
Η έκρυθμη κατάσταση κατέστησε αναγκαία τη λεκτική παρέμβαση του Βερολίνου, όπου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ισπανία και έχοντας γνώση “πόσο μεγάλα και σοβαρά είναι τα προβλήματα”.
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ τόνισε ότι η άμεση επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ε.Ε. θα συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ισπανία, αλλά και στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αργά χθες το βράδυ συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα θέματα της συζήτησης, εξηγώντας ότι επρόκειτο για άτυπη συνάντηση.
 
Η έξοδος δεν φαντάζει πλέον μακρινή
 
Εν μέσω πληθώρας σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το άγριο «σφυροκόπημα» των αγορών εναντίον της Ισπανίας φέρει στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το κοινό νόμισμα. Ο Μάθιου Λιν, αναλυτής στη Strategy Economics, σε άρθρο του στο Marketwatch παραθέτει έξι λόγους, για τους οποίους συμφέρει την Ισπανία να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
 
1) η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. 2) η Ισπανία έχει ήδη κουρασθεί από τα μέτρα λιτότητας. 3) η Ισπανία διαθέτει πραγματική οικονομία. 4) η Ισπανία είναι πολιτικά ασφαλής. 5) η Ισπανία έχει ευρύτερους ορίζοντες, λόγω των ισπανόφωνων οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ.
 
Ως 6ο επιχείρημα, ο κ. Λιν υποστηρίζει ότι η συζήτηση (περί παραμονής ή αποχώρησης) έχει ήδη αρχίσει, με αρκετούς οικονομολόγους να θεωρούν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το ίδιο το ενιαίο νόμισμα και ότι η Ισπανία θα ήταν καλύτερα εάν επέστρεφε στην πεσέτα. «Ίσως το Spexit να συμβεί πριν από το Grexit», καταλήγει ο κ. Λιν.