Όπως αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο κύκλους των δανειστών, οι τελευταίοι στόχοι για τον προϋπολογισμό κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας επειδή η οικονομία έχει επιδεινωθεί. Άρα δεν πρέπει να αναμένει κανείς πως η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το «μαξιλάρι» είναι πιθανό να καταργηθεί εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής αναταραχής.
Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η τρόικα θα είναι ικανοποιημένη με χαμηλότερα πλεονάσματα από αυτά που είχαν προβλεφθεί αρχικά, επειδή δεν θέλει να επιδεινώσει την ύφεση. Επομένως, έως το 2016, ο στόχος θα είναι πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, αντί για 2%. Οι στόχοι θα χαμηλώσουν και για το 2017, οπότε για την ώρα το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιορίζεται στο 3%. Μένει ανοιχτό επίσης εάν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το 2018.
Οι «εκπτώσεις» στα μέτρα αντικατοπτρίζουν την αμφισβήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για την παροχή στήριξης από το ΔΝΤ και άρα είναι πιθανό, οι χαμηλότερες απαιτήσεις να αναζωπυρώσουν το διάλογο για το αν η χώρα χρειάζεται τελικά «κούρεμα».