Άμεσες απαντήσεις ζητά ο Χρήστος Σπίρτζης από τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.για τον τραμπουκισμό από αστυνομικούς που κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης ενώ κάλυπτε τα επεισόδια χθες στη Θεσσαλονίκη μετά τη λήξη της πορείας αντιεξουσιαστών που διαμαρτύρονται για την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» του ΑΠΘ.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά δημοσιογράφου δείχνει πως «οι χυδαίες, ακροδεξιές αντιλήψεις έχουν επικρατήσει στα σώματα καταστολής της ΕΛ.ΑΣ.».

Η αστυνομία προχώρησε σε 27 συλλήψεις, το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία των αντιεξουσιαστών βρέθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, ο οποίος παρά την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας υποβλήθηκε σε έλεγχο στοιχείων από τους αστυνομικούς επειδή τραβούσε βίντεο.

«Μόλις με έπιασε η αστυνομία μπροστά σε όλους τους δημοσιογράφους παρά την επίδειξη δημοσιογραφικής επειδή τραβούσα βίντεο (…). Με έβαλαν να κλείσω το κινητό, μου φώναζαν, με ρώτησαν αν είναι ο “φίλος τους ο Αβραμίδης ο γνωστός” και ένας με κλώτσησε στο καλάμι» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter που πρόσφατα επανήλθε καθώς είχε ανασταλεί προσωρινά λόγω «ασυνήθιστης δραστηριότητας» του προφίλ του.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Σπίρτζη

Νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας είδε το φως της δημοσιότητας με δημοσιογράφο να καταγγέλλει επώνυμα χυδαία συμπεριφορά αστυνομικών και άσκηση βίας εναντίον του, κατά τη διάρκεια της άσκησης των δημοσιογραφικών του καθηκόντων.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστυνομικοί κατά την άσκηση του δημοσιογραφικής του εργασίας, τον ανάγκασαν να κλείσει το κινητό του, τον περικύκλωσαν και άσκησαν λεκτική και σωματική βία. Ένας από τους αστυνομικούς τον απείλησε με χυδαίες, σεξιστικές εκφράσεις, που θυμίζουν ακροδεξιούς τραμπούκους. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί εμπόδισαν άλλους δημοσιογράφους να καταγράψουν το περιστατικό.

Η νέα αυτή καταγγελία δείχνει ότι στα τμήματα καταστολής της ΕΛΑΣ έχουν, δυστυχώς, επικρατήσει ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές.

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας:

1) Ποιοι αστυνομικοί συμμετείχαν στο συγκεκριμένο περιστατικό και με ποιων εντολές έδρασαν με αυτόν τον χυδαίο, αντιδημοκρατικό τρόπο;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ τόσο για την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών-δραστών του συγκεκριμένου απαράδεκτου περιστατικού όσο και για να αντιμετωπίσει τις ακροδεξιές ομάδες και αντιλήψεις εντός των τμημάτων καταστολής της ΕΛΑΣ;

Αν και αυτή τη φορά δεν λάβουμε απαντήσεις και δεν προβούν σε άμεσες αποφάσεις, τα συμπεράσματα για το ποιοι δίνουν αυτές τις εντολές και ποιοι ανέχονται τις ακροδεξιές αντιλήψεις εντός της ΕΛΑΣ, θα βγουν αβίαστα.